Традиционните мезета за бира са картофки, крилца, крекери, вурстчета, различни видове мини-сандвичи. Можете да приготвите сами вкусно мезе за бира.
Такова например са лучените кръгчета, които са невероятни на вкус и много апетитни на вид. Необходими продукти: 1 чаша доматен сок, 1 чаша брашно, половин супена лъжица захар, половин чаена лъжичка куха мая, 1 супена лъжица олио, половин лъжичка сол, млян кориандър и черен пипер на вкус, и, естествено, лук. Можете да замените лука с нарязани на кръгчета калмари.
Лукът се нарязва на кръгчета с дебелина около 5 милиметра. Поръсват се със захар и се напръскват с лимонов сок. Ако ще пържите калмари, нарежете ги, поръсете ги с черен пипер и сол.
Пригответе панировка от доматения сок и останалите съставки, като при нужда добавете брашно, за да е гъста панировката като заквасена сметана. Оставете за 40 минути на топло, покрита с кърпа. Загрейте в тиган олио и пържете в него лука и калмарите, предварително топнати в панировката.
Бирата върви с хрускави крутончета. Можете да ги приготвите както от бял, така и от пълнозърнест или ръжен хляб. Принципът на приготвянето е еднакъв – хлябът се нарязва на кубчета или лентички, напръсква се с олио и се подсушава на 100 градуса във фурната. Можете да ги направите диетични – без олио. След това се поръсват с различни видове подправки.
Можете също така да ги наръсите с нарязан на много ситно чесън и настърган кашкавал и с нарязани на ситно магданоз или копър.
Много вкусно мезе за бира са кашкавалените топчета. За приготвянето им са необходими 300 грама кашкавал, 3 белтъка, чесън, черен пипер, парченца бекон – по вкус. Освен това са необходими мазнина за пържене и галета.
Кашкавалът се настъргва на ситното ренде, добавят се разбитите с щипка сол белтъци, разбъркват се, добавя се плънка по вкус – бекон или друг продукт, и се оформят топчета. Топчетата се овалват в галета и се пържат. Вадят се върху салфетки, за да се отцеди излишната мазнина.
С помощта на бутер тесто можете да приготвите различни видове мезета за бира. Необходима ви е една опаковка бутер тесто и плънка по избор – кренвирши, салам, сирене, кашкавал, морски дарове.
Бутер тестото се разточва леко и се разрязва на малки правоъгълници. В тях се слага миниатюрна плънка, колкото да се оформи една хапка, завива се и се пече до златисто в нагрята на 200 градуса фурна.
Коментари