Кулинарните традиции в страната на кедъра, Ливан, са популярни в цял свят. Жителите на страната се вписват в традицията на Средиземноморието и извличат възможно най-голяма наслада от храненето.
Характерни за нея са продължителните обеди и вечери, при които едно след друго следват салати, предястия, основни ястия и задължителните десерти. Според ливанците, едно от най-висшите неща в живота, е умението да си доставяш удоволствие чрез храната.
В ливанската кулинарна традиция има два типа основни ястия. Едната е домашната, ежедневна кухня, а другата е празничната. Неин най-прочут представител са мезетата, наричани от местните жители "меза".
Именно мезетата са ливанската храна, спечелила почитатели по сял свят. В страната има около 50 различни традиционни мезета, топли и студени. Те са задължителен елемент от всеки обяд или вечеря. Често се случва туристите да бъркат мезето с основно ястие.
Един от основните елементи на ливанската трапеза, е безквасният хляб. Той се явява като основен прибор за опитване на апетитните ордьоври.
Салатите са едни от основните ливански мезета. Най-популярни са ливанските салати фатуш и табуле. Основните съставки в тях варират - зелени чушки, рукола, магданоз, ситно нарязан домат, лук, краставица, зелена салата, подправени със сол, зехтин, лимон и джоджен.
Основна съставка на табулето, е магданозът. Освен обичайните подправки, характерно е използването на заатър - пресни листа от подобно на чубрица растение. В салатите задължително се смесват различни вкусове, като тези на лимон и домат.
Друго широко популярно ливанско мезе, е хумусът. Той е престояла една нощ във вода нахут, който се сварява, след което се пасира, до получаване на фина смес. Тя се подправя със сол, лимон, сусамов тахан и се поднася със зехтин.
Доста популярен в Ливан е и патладжанът. От него се приготвя мутабал – мезе, напомнящо на нашето кьопоолу. Там обаче се приготвя само от патладжан, овкусен с лимон и сусамов тахан и лимон. Друго популярно мезе със зеленчука е баба гануш – салата от патладжан, пресни домати, чушки и малко чесън.
Мезетата в ливанската кухня са в по-голямата си част приготвени от зеленчуци. Така например, марулите там се наричат хас. Те са огромни, крехки и вкусни. От тях се използва само сърцевината, която се характеризира с чудесен вкус.
Други популярни ливански мезета са туршиите. Те се наричат макдус. Името идва от невероятно мезе, приготвено от мини патладжани, леко разтворени и пълнени със смес от орехи, млени червени чушки и чесън. Те се подреждат в буркан и се заливат с чист зехтин. Готови са за консумация след месец.
Салата табуле
Необходими продукти: 250 г (1 ч.ч.) булгур, 3-4 домата, 1-2 краставици, 3 стръка зелен лук, 2 връзки магданоз, 1 връзка мента, сок от 1-2 лимона, 5-6 с.л. зехтин, сол, смлян черен пипер.
Начин на приготвяне: Булгурът се сварява според указанията. Охлажда се и се изсипва в голяма купа. Доматите се почистват от семките. Заедно с обелените краставици, се нарязват на кубчета. Магданозът и ментата се нарязват на ситно.
Продуктите се добавят към булгура. Салатата се овкусява с лимоновия сок, зехтин и се разбърква. Поръсва се със сол и черен пипер и се прибира в хладилника за 30 минути, след което се поднася.
Вижте още неустоими ливански рецепти: Баба Гануш с ливански плосък хляб, Ливанска салата с мента, Ливански лозови сарми, Ливански киш.
Коментари