Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Традиционните зимни мезета

Традиционните зимни мезета

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Зимни мезета

Мезето през зимата се счита за един от най-важните компоненти на трапезата. Най-важното е то да не е много тежко или изцяло местно, защото няма да остане място за основното ястие. Най-често консумираното мезе в българските домове са нарязаните на ситно колбаси. Но ето няколко идеи за няколко по-интересно и идейно приготвени зимни мезета:

Салата с праз

Необходими продукти:

2-3 стръка праз, 3-4 твърдо сварени яйца, 1 малка кутийка заквасена сметана, 2-3 печени чушки, магданоз на вкус, сол.

Начин на приготвяне:

Праза се накълцва на ситно. Яйцата се слагат ситно нарязани вътре, смесват се със сметаната, солта и магданоза.

Катино мезе

Необходими продукти:

Мезета

500 гр. свинско месо, 150 гр. гъби, 70 мл. олио, 60 гр. лук кромид стар, 30 мл. лимонов сок

Начин на приготвяне:

Нарежете месото на малки парченца като за кебап. Задушете го в олиото с малко вода до омекване. Прибавете лука и гъбите, нарязани на ситно. Долейте още вода и посолете. Задушете ястието на тих огън, докато месото и зеленчуците останат на мазнина. Накрая поръсете с лимоновия сок, черен пипер и сол на вкус, след което поднесете.

Мешано зимно мезе

Половин пакет макарони спирали, шунка нарязана на дребно, кисели краставички, също нарязани на дребно, 1 кутия малка царевица, малко майонеза (на око), 1 ч.л. горчица и подправка за салата по предпочитание.

Салата от пресен карфиол

Необходими продукти:

карфиол, 1 кофичка кисело мляко, 2-3 скилидки чесън

Аперитив

Начин на приготвяне:

Карфиолът се накъсва на малки розички. Чесънът се пресова в киселото мляко и се добавя сол (може и малко олио или зехтин). Карфиолът се залива с млякото и салатата е готова.

Мезе с кренвирши

Необходими продукти:

7-8 средно големи кисели краставички от консерва или домашни, 3 пушени кренвирша, 1 глава кромид (или 2-3 стръка пресен лук), 3-4 клонки магданоз, сол, оцет, олио

Начин на приготвяне:

Киселите краставици и кренвиршите се режат на колелца, с дебелина около 5-6мм. Кромида и магданоза се режат на ситно. Така подготвените продукти се изсипват в дълбок съд от прозрачно стъкло. Салатата се залива с дресинг, приготвен от подправките. Разбъркайте и оставете за малко в хладилник.

Независимо какво е мезето, важното е да бъде консумирано с допустимата доза алкохолно питие за сезона, както и в компанията на любими хора.

Приятен апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest