Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Зимни мезета за ракия

Зимни мезета за ракия

AdminAdmin
Администратор
9504
Мезета за ракия

Ракия се пие и за здраве, ракия се пие и за лек, когато си болен. Старите зевзеци казват, че ракийката е за „бог да прости” на умрелия и за „добре дошъл” на госта. В различните краища на България традиционната напитка се замезва с различни храни.

В троянския край я предпочитат със салата от кисело зеле, в шопския - с различни салати и туршии, в Родопите - с домашно козе или овче сирене, а край морето я пият с рибени мезета.

Ние пък ще ви предложим няколко сполучливи предложения за зимни ракиени мезета:

Салата от фасул с лук

Бобена салата

Необходими продукти: консерва боб (бял, черен или смилянски - по ваш вкус), 1 глава лук (кромид, праз или червен), стрък магданоз, оцет, зехтин и сол

Начин на приготвяне: Изсипете боба от консервата върху гевгир и го измийте на струята на течаща вода. Поставете го в купа. Лукът и магданозът нарежете на ситно. Добавете ги към боба и подправете с оцет, зехтин и сол. Разбъркайте и поднесете с чаша студена ракия.

Кисело зеле с червен пипер

Кисело зеле

Необходими продукти: кисело зеле, зехтин, червен и черен пипер

Начин на приготвяне: Нарежете листата кисело зеле на ситно. Залейте ги със зехтин и подправете с черния и червения пипер.

Кладница с масло

Необходими продукти: половин килограм гъба кладница, 250 грама краве масло, 150 грама кашкавал, половин връзка копър, 2 скилидки чесън, черен пипер и сол на вкус.

Начин на приготвяне: В тиган сложете кравето масло, чаша вода и задушете посолените гъби. Свалете ги от котлона след като омекнат и добавете подправките със ситно нарязания копър. Преди да ги поднесете ги поръсете с настърган кашкавал.

Печена чушка със зехтин и магданоз

Нарязаните на ситно печени чушки се заливат със зехтин. Отгоре се поръсват със ситно нарязаните магданоз и чесън

Туршия

Туршия

Туршията си остава едно от класическите мезета за ракия.

Сланина

Нарязаната на парченца сланина, подправена с червен или черен пипер си остава любимата ракиена гарнитура на повечето пиячи.

Месни мезенца

Разбира се, с ракията вървят всякакви домашни суджуци, луканки и други подобни деликатеси. Ако нямате възможност да си ги направите, винаги можете да ги замените с тези от търговската мрежа. Вярно, вкусът и качеството ще са други, но пиячите с повече стаж казват, че след третата чаша ракия разликата не се усеща.

Научи също как се прави страхотна греяна ракия или как да използваш ракията за маски за лице.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
53
43
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен