Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Готвене на пара - всички здравословни ползиВ последните години този метод придобива все по-голяма популярност, но още древните китайци са готвели така.
Кои са всички здравословни ползи от готвене на пара?...
25 Януари
Съвети за готвене на параГотвенето на пара е подходящо за хората, които ценят здравословното хранене.
При някои заболявания – например гастрит, язва и други стомашни болести – готвенето на пара е много полезно....
30 Януари
Уреди за готвене на параНе се заблуждавайте, че ще виждате какво се случва ако си вземете прозрачни – все пак говорим за готвене на пара, а тя ще замъгли всички тавички....
06 Ноем.
1
Рецепти за готвене на параМожете да си приготвите и риба – става изключително крехка и вкусна и едновременно с това е здравословна....
01 Ноем.
Здравословно ли е пърженето на пара?Много често фритюрниците на парата се рекламират и стават популярни с философията си, че са подходящи за здравословно готвене....
21 Март
Тиква на параТиквата се обелва, почиства от семки и нарязва на средно големи парчета. На дъното на тенджера се слага приставката за готвене на пара....
27 Ноем.
Зеленчуци на параАко искате да станат по-вкусни, още толи разбъркайте зеленчуците на пара с 1-2 с.л. масло....
22 Юли
Скумрия на ПараВ специален съд за готвене на пара, който се поставя върху тенджерата, се нареждат на един ред шайбите скумрия. Ако нямате такъв съд, може да импровизирате с подходящ размер гевгир или метално сито....
01 Май
Меденки на параНареждат се на разстояние едно от друго, защото при топлинната обработка увеличават размера си. Приготвят се или в уред за готвене на пара, или се нареждат на решетка и се слагат над кипяща вода в тенджера....
22 Май
2
Кюфтета на параРазмесете каймата с накиснатия във вода и поотцеден сухар, яйцето, магданоза и подправки на вкус.
Оформете кюфтетата и във всяко натикайте леко парченце масло. Сложете кюфтетата в съда за готвене на пара....
14 Март
Пържола на параСложете ги да се готвят на пара (кошница/решетка над леко вряща вода с капак) за 1 час или до готовност.
През това време смесете нарязания магданоз със зехтина, малко лимонов сок и сол на вкус....
22 Февр.
Сьомга на параЯстието се приготвя в съд за готвене на пара.
В горната част подредете сьомгата, отгоре сложете смачкания чесън, нарязания на полумесеци лимон, дафинов лист и копър. Леко посолете....
13 Март
Мантъ на параСвиваме квадратите и ги подреждаме в уреда за готвене на пара.
Готвим до готовност. По желание в тиган си задушаваме лук, настърган морков и червена чушка, овкусяваме с подправки....
16 Януари
Риба на параСложете приставката за готвене на пара, поставете в нея рибата, похлупете и оставете да се вари за около 10 минути....
10 Март
1
Царевица на параОтгоре всичко се захлупва с капака на съда и царевицата се вари за 10-15 минути.
Сваля се, прехвърля се в купа и се разбърква със сол, черен пипер на вкус, оцета, маслото и малко накълцан пресен копър....
21 Май
Картофи на параРазбъркайте картофите с дресинга, прибавете сол, черен пипер и къри на вкус....
14 Май
3
Агнешко на ПараВзимаме парче тензух и поставяме вместо капак на тенджерата. Връзваме силно, така че да може да издържи месото.
Лукът, чесънът нарязваме на ситно и разпределяме върху тензуха....
14 Септ.
Мерлуза на параНа дъното на тенджерата за готвене на пара сложете мащерка и счукани зърна бахар.
Сгответе мерлузата на пара 8 – 10 мин.
След като я извадите, полейте мерлузата със зехтин....
04 Ноем.
Миди на параГответе така около 2 минути и погледнете дали всички миди са се отворили. Понякога това става и още по-бързо, затова проверявайте;
Щом мидите се отворят, отстранете от огъня веднага, за да останат крехки и сочни....
01 Май
Гарнитура на параТака приготвени на пара за 15 мин зеленчуци сипваме в купа.
Лука задушаваме на тиган с кокосовото масло и малко вода. Кокосовото масло ще овкуси и придаде лек сладък аромат....
31 Март
Карфиол на параСварете на пара карфиола за 15 мин., поставете го в плато и го поръсете с настъргана гауда
Подправете с лимоновия сок, магданоза, кимиона, солта и черния пипер и сервирайте....
30 Януари
Мантъ на параПоставяме мантъ в съд за готвене с пара и обработваме до готовност.
По-желание може да си приготвим сос, с който да поднесем, за повече сочност на мантъ на пара....
22 Януари
Ябълки на параСрязват се на две и се почистват от семките и сърцевината.
Почистените ябълки се нарязват на кубчета. В дълбок съд на бавен огън се разтопява маслото....
01 Юли