Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Баница с лапад и листа от червено цвеклоПочистваме и нарязваме лапада и листата от цвеклото, посоляваме и след 30 минути намачкваме и изстискваме.
Разбъркваме яйцата, сиренето, содата и захарта, докато се получи гъста каша, прибавяме лапада и листата....
12 Окт.
Как да съхраняваме лапад?Има лесни начини за съхраняване на лапад, който ще ни позволи да си хапваме баница с лапад дори и през зимата....
03 Април
1
Оризови пънчета в листа от лападОставете соленото руло да престои 20-на минути. След това внимателно нарежете на пънчета. Боднете в средата на всяко пънче парченце маслина без костилка.
Оризовите пънчета в листа от лапад са страхотно предястие!...
07 Януари
Постни сарми с листа от лападЗалях с 1 чаша вода и сложих сармите с лапад да се пекат в загрята фурна за около 1 час.
Поднесох бабините постни сарми с листа от лапад топли със ситно нарязан пресен чесън и хубаво кисело мляко.
Добър апетит!...
15 Април
Лапад с яйцаИзмийте лапада и го нарежете. Сложете накълцания лук да се задушава в сгорещеното олио и щом омекне, добавете лапада....
23 Юни
1
Лапад с оризОставете ястието да се вари на слаб огън и накрая овкусете със сол, магданоз и джоджен.
По желание лападът с ориз може да се сипе в тава и да се запече....
30 Ноем.
6
Лапад в бурканиЗа да се съхрани лападът, трябва да изберем млади листа. Ако са по-едри, им махаме жилата по средата.
Измиваме и оставяме да се отцедят....
12 Март
Лапад с картофиСлед това се добавя лападът и се разбърква. Налива се още вода, колкото да се покрият картофите.
Когато картофите са сварени, се добавят и сол и черен пипер....
02 Април
Лапад с яйцаИзмийте лапада и го нарежете. Сложете накълцания лук да се задушава в сгорещеното олио и щом омекне, добавете лапада....
23 Юни
1
Как да съхраняваме листа от целина?Най-важното е да се запази идеалната влага в листата на целината, а това може да се постигне по тези два начина....
27 Февр.
Сарми с кайма в листа от лападЛападът се попарва в подсолена гореща вода. Правят се сармички, като във всеки лист се слага от плънката....
24 Септ.
Стерилизиран лапад в бурканиИзмиваме хубаво листата лапад, след което ги почистваме от дръжките и жилките. Почистения лапад нарязваме на парчета и го пълним в буркан.
Стремим се да го натъпкаме плътно в буркана, като притискаме с пръсти....
24 Август
Лапад с бял бобЗагрява се олиото и запържваме ситно нарязан лук, добавя се измитият нарязан лапад.
Когато се изпари водата слагаме червения пипер, разбърква се и прибавяме сварения и отцеден бял боб....
26 Март
2
Лапад с червени чушкиИзмиваме и почистваме листата лапад от жилките. Бланшираме във вряща вода, докато си промени цвета. Изливаме водата и отцеждаме.
В маслото и малко вода задушаваме нарязания зелен лук и бланширания лапад....
31 Март
Лапад с кафяв оризЛападът се почиства от жилите и се измива и нарязва. Загрява се олиото в тенджерка, задушава се нарязаният ситно лук и лапад.
Разбърква се, добавяме и сварения и отцеден ориз....
27 Февр.
1
Лапад с крем БешамелИзмийте нарежете и попарете лапада с вряща вода за няколко минути, прецедете добре.
В купа разбийте яйцето и добавяйте на тънка струя прясното мляко....
29 Март
Вкусен лапад с булгурВ тенджерка за готвене слагаме лапада и почистени и нарязани ситно лук и чесън. Прибавяме белени, почистени и нарязани моркови и чушки. Наливаме олио и топла вода....
27 Ноем.
ЛападСъхранявайте лапада най-много за денонощие преди да го употребите в долните разделения на хладилника....
28 Февр.
2
Сочно агнешко с листа от бакла и лападИзмийте листата лапад и листата от бакла, ако са млади може да не ги бланширате в солена вода, а ако са по-едри първо трябва да ги кипнете в солена вода....
04 Май
2
Лапад на фурнаПочистеният, измит и нарязан на ситно лапад се задушава в част от мазнината, като се поръсва от време на време с брашно и сол и се разбърква....
11 Окт.
Лапад по селскиЛападът се измива, почиства се, като се маха средната твърда част и се нарязва на едро. В сгорещено олио се слагат лападът с щипка сол и малко вода /1 каф.чашка/....
31 Юли
Лапад на фурнаПочистеният, измит и нарязан на ситно лапад се задушава в част от мазнината, като се поръсва от време на време с брашно и сол и се разбърква....
11 Окт.