Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Консервиране на зелени доматиИзмийте доматите и ги нарежете на полумесеци или на филийки.
Нарежете морковите или ги настържете.
Разпределете ги в два средно големи буркана. Редите и доматите, като между тях слагате нарязан копър, чесън и по някое...
11 Януари
Консервиране на печени чушкиИзмивате чушките и ги почиствате от семената и дръжките.Печете ги от всички страни до готовност.
Белите ги и ги посолявате добре. Трябда да са ви солени като опитате.
Слагате ги в измити и сухи буркани. В един буркан...
17 Януари
Консервиране на зелен бобИзмийте добре зеления фасул, почистете го и го нарежете на парчена по около 2-3 см.
Изсипете в буркан от 800 мл и подправете със солта.
Налейте с вода догоре, затворете бурканите и ги стерилизирайте за десетина минути...
20 Ноем.
6
Консервиране на домати за готвенеРецептата за Консервиране на домати за готвене е изпълнена....
07 Февр.
Консервиране на люти чушлета (шипка)Измийте и подсушете чушлетата. Нарежете копъра на ситно и обелените скилидки чесън на по две.
Напукайте чушлетата на котлон или скара от двете страни, но не прекалявайте.
В малки бурканчета редувайте чушлетата, копър...
10 Януари
Консервиране на коприва в бурканиКопривата трябва да е свежа и крехка. Почистете от сламки и корени.
Може да отделите и само листата.
Измийте копривата под течаща вода обилно, за да паднат всички прашинки. Може да си помогнете с цедка.
Сложете я в...
03 Април
Парижки пастиСмесваме галетата, орехите и 1 ч.ч. пудра захар, след което прибавяме един по един жълтъците - с разбъркване.
Към сместа слагаме и омекналото на стайна температура масло и настърганата кора от лимона.
Омесваме тесто...
12 Юли
Парижки тарталетиВ купа разбийте яйцата със захарта до пухкав крем. Добавете мекото масло, ваниловата захар и смесените предварително сол, бакпулвер и пресято брашно, разбъркайте до хомогенна смес.
Сипете сместа върху лист хартия за печене...
18 Февр.
Котлети по парижкиПоръсваме котлетите с черен пипер и ги намазваме с горчица.
Поставяме всеки от тях върху квадратно парче алуминиево фолио, доста по-голямо от котлета.
Върху всеки котлет капваме по малко от коняка, поставяме по парченце...
08 Дек.
Торта Парижки коктейлМедът се смесва със захарта, олиото и водата и сместа се загрява на бавен огън. След като сместа кипне, се сваля от огъня и се добавя брашното, смесено със содата.
Тестото се дели на 6 части, които се разточват тънко...
27 Юли
1
Чай по парижкиПортокалът и лимоните се изцеждат. Чаят се залива с 1 литър гореща вода, похлупва се за 4 минути и се прецежда.
Добавя се захарта, конякът, ромът, цитрусовият сок и индийското орехче.
Напитката се загрява почти до...
15 Януари
Фондю по парижкиВиното се налива в дълбока тенджера и се добавят сирената, нарязани на кубчета, и подправките.
Оставя се на котлона да заври при непрекъснато бъркане.
Добавя се ликьорът и се сваля от котлона. Брашното се смесва с...
29 Април
Картофи по парижкиС малка лъжичка издълбавайте от всеки картоф нещо като топченца с големината на едър лешник.
Посолете готовите картофчета и ги изпържете в сгорещеното масло на умерен огън до зачервяване.
изпържените картофи полейте...
31 Окт.
Парижки ябълков сладкишВ купа разбийте яйцата със захарта на пухкав яйчен крем. Отделно смесете пресятото брашно, солта, бакпулвера и ваниловата захар, разбъркайте.
Прибавете сухите съставки към яйчената смес и разбъркайте до гладка смес. Накрая...
27 Февр.
2
Макарони по парижкиНачупете макароните и ги сварете в подсолена вода. Прецедете ги. В сгорещеното олио и малко вода задушете лука и прибавете каймата.
Щом се изпари водата, сложете горчицата и разреденото в малко хладка вода доматено пюре...
07 Ноем.
Гъби по парижкиПочистваме гъбите, отстраняваме пънчетата. В по-дълбок съд сгорещяваме 2 с.л. от мазнината, доливаме прясно изстискан лимонов сок и пържим гъбите на умерен котлон 10-12 минути.
Подправяме със сол и черен пипер и оставяме...
21 Септ.
Консервирано пърженоИзмийте чушките, почистете ги от дръжките и зелето и ги изпечете от страните. Обелете ги и ги нарежете на дребни парчета. В голяма купа добавете доматите от консерва с доматения бульон и разбъркайте.
Обелете и нарежете...
10 Януари
Печени смокини по парижкиСмокините се измиват и се разрязват на половинки, нареждат се в тава със срязаната част нагоре.
Напръскват се с малко вода, поръсват се със захарта, поливат се с меда и върху всяка половинка се капва по малко сметана....
18 Август
Парижки пръчки (Ретро рецепта)Поръсете тава леко с брашно и наредете парижките пръчици. Намажете ги с жълтък и ги изпечете до порозовяване.
Източник: Петстотинъ деветдесеть и деветь най-нови и изпитани готварски рецепти, 1940 г....
10 Юли
Пуешко месо по парижкиПуйката се нарязва на големи правилни парчета и се запържва в част от маслото. Изважда се и в същата мазнина се запържва дукът.
Прибавят се доматеното пюре и червеният пипер. Връща се место и се залива с малко бульон,...
31 Януари
Агнешки шишчета по парижкиНарежете месото от агнешка плешка на едри кубчета и го мариновайте за два часа в смес от лимоновия сок, олиото, накълцания лук, солта и черния пипер.
Отцедете месото, нанижете го на шишове и ги изпечете на силен огън,...
25 Април
Стерилизиране на доматиСтерилизирането им става лесно. В някои рецепти се добавят повечко продукти като лук, магданоз и някакъв друг вид подправка....
10 Септ.