marcheva14
marcheva14
Мастър Шеф

Моите форумни постове

marcheva14
Здравей, Сийче! Прочетох, че се чувстваш малко по-добре, радвам се. Няма страшно!! Весели празници ти желая и най-вече здрава Нова година! Късмет! Поздрав! Марчева
marcheva14
Ползвам поне 5-6 вида, няма как да ги изпиша всичките. Та това ще е повече от страница писане. При положение, че се продава в магазинната мрежа всякакво оригинално италианско песто, няма смисъл сама да го приготвям. Само когато имам време и настроение , може, но предпочитам готово.
marcheva14
Купила съм на всички в семейството си. Нямат си и идея какво ще получат, при нас е винаги изненада. Всичко занесох и да ми се пакетира красиво. Готова съм, скрила съм ги и никой нищо не знае все още, включително и аз не зная какво ще получа. Раздавам подаръци вечерта на Коледа. Такава ни е традицията. На приятелките си също съм купила подаръци, защото и от тях винаги получавам.
marcheva14
ИлиянаДимова :Вместо с желатин, може ли с друг продукт да се постигне същия резултат, както с желатина, например с пектин, дали ще се получи Да ти кажа, че по-добро от желатина няма. Няма как да се получи добър ефект при желиране с друг продукт. Какво те притеснява, той даже е полезен защото е животински и аз го ползвам всеки ден по половин пакетче разтворено предварително от предната вечер в сок и на сутринта го изяждам за закуска. Това помага на костите, аз си имам проблем в гръбнака . Желатинът не е вреден, напротив, ако нещо те притеснява.
marcheva14
В момента съм в дълъг отпуск и се храня вкъщи, но да си кажа честно аз на обяд не ям когато съм си у дома. Пропускам обяда и към 16-17 ч нещо хапвам набързо и май това ми е за цял ден. В службата се храним навън с колегите в близкия ресторант, но аз малко ям на обяд защото ми се доспива след това. Храна никога не си нося от вкъщи, нямам такъв навик, а и колегите не го правят също. Ресторанти наоколо колкото искаш. С junk fuud никога не се храня , а и не обичам такъв вид храна.
marcheva14
Ще ти кажа аз какъв ползвам, пък ти си преценявай . Ползвам на Wilton с многократна торбичка която се измива. Имам много накрайници, всякакви, дебели, тънки, звезди,...какъв то си избереш. Не зная дали ти е позната тази фирма за сладкарски консумативи, но ще ти кажа, че тя е една от най-добрите и повечето готвачи работят с нея, включително и от 24 kitchen. Можеш и да прочетеш, да се информираш за да знаеш. В София имат магазин за сладкарски принадлежности и от там пазарувам всичко, което ми е необходимо. Ако се интересуваш наистина, мога да дам и координати, само да не се приеме като реклама. Имат и електр.сайт от където може и да поръчваш , ще ти го доставят. Не е евтино, но си заслужава. Понякога ползвам и еднократен пош, като ползвам накрайниците от Wilton. Накрайниците са метални. Можеш да питаш за всичко което те интересува, много пазарувам оттам.
marcheva14
Царевичен сироп най-вече се ползва в Щатите. Навсякъде се пише, че е много вреден, защото царевицата е генно модифицирана и съответно е вреден за организма. В някои страни е забранен вноса, не зная за Б-я, но тук у нас никъде не се продава, търсила съм лично. Замествам при някои сладкиши в които рецептата го изисква със сироп от Агаве, може също да се замести и с глюкоза. PS другото му наименование е "Златен сироп".
marcheva14
Здравей, Гергана! Какво ползвам най-много ли, ...шушулки ванилия и течна чиста ванилия екстракт. Купувам си я. Поръчвам и Био Мадагаскарска Бурбонска ванилия също екстракт, но той е на принципа на спиртен извлек от шушулка ванилия. И двете са много добри. Ползвам също и кора лимон/портокал и както е споделила Сия трябва хубаво да се измиват, аз го правя с четка. За напояване на блатове за торта ползвам само хубав алкохол разреден с вода. Още... донесла съм си и цитрусови корички от портокал/лимон и тях ги поставям в кейкове, приятни са. Те са със захар и са нарязани на кубчета и са постави в кутии. Също много ползвам канела, кокос, шафран, риган, босилек, мащерка, инд. орехче, розмарин, мента, най-вече хубаво какао, всякакви аромати ползвам. Купувам много, някои стоят така неползвани.
marcheva14
Почиствам ябълките, но не ги беля. Във всяка поставям 1 ч.л. мед, стафиди, орехи, поръсвам с канела, 1 ч.л червено вино, и бучка масло на всяка ябълка. Отгоре ги заливам с още малко мед. Печа ги върху алум. фолио в тавичка до зачервяване. Това е моята рецепта.
marcheva14
Здравей, Моника! Мога да се откажа от червеното цвекло, което пък било много полезно. Не ми харесва, мирише ми на пръст и се сещам все за гробища когато го видя, не знам защо така гадна асоциация правя. Без плодове не мога, може би грозде толкова не обичам, но го хапвам не си мисли, че му прощавам. Вчера ми донесоха от Турция прясна фурма. Топчета са в жълто-зелен цвят, но по-скоро жълт. Не бях хапвала никога до момента, е да ти кажа, няма такъв разкош, то е захар и захар и захар, нищо друго освен захар. Фантастично е. Тъничка люспичка, мекичко и захар , това е. На мен много ми хареса.
marcheva14
Обичам кисело зеле, но готвя не повече от три до четири пъти през зимата. За Бъдни вечер, Коледа, и... още веднъж дваж и това е. Никога не сме слагали зеле и поради тази причина си купувам готово на килограм. При нас има едно магазинче за плодове и зеленчуци и там сами си го приготвят по тяхна рецепта и е повече от хубаво. Не виждам смисъл да се занимавам и с това, а и няма кой да се занимава от семейството ми. Живея в кооперация и не бих могла да усмърдявам съседите си, а и не виждам някой от тях да го прави. Нямам и спомен през годините някой от тях да е слагал кисело зеле, а и ние сме на парно, как и къде да се слага, по терасите..... абсурд.
marcheva14
Със стар хляб мога да направя разкошен пудинг. Не съм пускала тук рецептата, защото нямам снимка, но ще го направя и ще ти го покажа. Ще го харесаш. Лошото е при този мой пудинг, че се приготвя със стар хляб, но ако е италиански, френски, или по-стари и изостанали кроасани. Много е лесен , богат откъм яйца и сметана, ако не ме лъже паметта. Ще го пусна, дано и другите да го харесат.
marcheva14
Пускам рецепта за Саварини 450 г брашно 3 яйца 120 прясно мляко 105 масло стайна температура 3 г сол 7 г суха мая Може да се замеси в хлебопекарна. Може и на ръка или да се работи с миксер Всичко се замесва и се оставя да втаса. След като е втасало тестото се премесва леко за да излезе въздуха. Разделя се на топки и се поставя в добре намазнени гнезда на мъфин форма или в метални форми. Отново втасват за 30 мин. пече се на 180 градуса до хубаво зачервяване. Заливат се със студен сироп 1:1. Пример 2 ч захар и 2 ч вода. Преседяват за да поемат сиропа. Гарнират се със сметана. Това е рецепта от моята добра приятелка и прекрасен кулинар Светлана Трънкарова. Това е рецепта по БДС от 1988 г.
marcheva14
Весе, не съм я правила и не мога да ти кажа дали е добра или не. Само съм си я записала и така отлежава за някой ден напред. Но моята приятелка е прекрасен кулинар, както ти писах и и вярвам напълно. Сподели после и качи някоя снимка. Ти също много ги умееш рецептите.
marcheva14
Използвам го, но на определени ястия, там където е подходящо. Не слагам повече от 1 лист, това ми е достатъчно.
marcheva14
Махлеб ползвам при направата на козунаци. На 1 кг брашно слагам 1 ч.л. Придава прекрасен аромат. Махлеб съм си донесла от чужбина от Бл. Изток, но във всяко арабско магазинче у нас се продава също. На грамаж е. В Турция също се ползва Махлеб при направата на много сладкиши.
marcheva14
Винаги когато качвам рецепта накрая пиша от кой източник е . Според мен това е уважение към този, който си е направил труда да я напише, да я коментира , да ни я обясни, и е качил снимки за да ни е по ясно при направата ѝ. Както забелязвам тук малко хора посочват източник от къде са я взели тази рецепта и нищо не споменават. Смятам, че не е правилно и зададох въпрос към Админ, но не получих отговор такъв какъвто очаквах, така че ще продължавам за себе си да посочвам източник на рецептата която ползвам, а другите както си преценяват. Въпрос на избор и уважение към този от който сме взели дадена рецепта и я ползваме като своя едва ли не.
marcheva14
На всякъде където ходя винаги посещавам и пазарите. Още в хотела се информирам дали има такъв и в кой ден ще е, това се отнася за по-малките градчета, а в големите винаги питам къде се намира. Един ден си оставям точно за тази цел, за пазар на аромати, да гледам как разфасоват риба, как почистват морските дарове, месо, винаги ми е било интересно. Така в Португалия си купих разни чинии, дето едва не ме върнаха от самолета за свръх багаж, и един от най-известните червени пипери, от Гърция най-редовно пазарувам почти всичко, включително и перилни препарати и т.н Веро, сирена, брашно, подправки, сладка, от Турция най-вече подправки, и шафран, на количество, звездовиден анасон, но и тук съм споделяла че най-интересното място което съм посещавала като пазар е Сук в Бл. Изток. Няма такова удоволствие, от разнасяне на аромати такива които никога не съм усещала до момента. Аз и не знаех какво да купя по напред. Донесох си разни които още ме чакат в шкафа някой ден да ги пробвам, така си и отлежава така известната Тонка-боб за които скоро открих рецепта за бисквити и ще я пробвам, така отлежава и кардамон в шушулка, изобщо не зная за какво да го ползвам защото ароматът е много силен и особен, имам и една май се казваше халеб и се слага в козунаци, но може и да греша в наименованието ѝ, от Сицилия си донесох пеперончино и оригинална ванилия, Fiori Di Sicilia на капки е с аромат на портокал и ванилия и нея сложих в Бриош-а който пуснах като рецепта, от Франция си донесох лавандула и още и още. Приятно е да се ходи по такива места или поне за мен.