marcheva14
marcheva14
Мастър Шеф

Моите форумни постове

marcheva14
Ванче, този халеб наистина го слагам в козунаците по 1 ч.л. на 1 кг брашно и има много особен аромат и е хубав. Не мога да го определя, трябва да се помирише. .Аз пък ти завиждам най-благородно за Чехия, не съм била все още, но нали времето е пред нас... А, донесох си и Гарам-Масала , не знам така ли се пише с главни букви, но по-важното е, че не знам за какво да го ползвам, тя е индийска подправка и съм я купила от Турция.
marcheva14
Сия Рибагина :Ако имате чужденци на гости, какво меню ще им предложите, какво ще сготвите и ще се доверите ли на българската кухня? Това лято имах на гости две мои много, много добри приятелки от Германия - Мюнхен. Германки са. Минаваха през София за три дни и продължаваха към Турция . Поканих ги на вечеря, разбира се. Първата вечер бяхме в един итал. ресторант , а втората вечер у дома. Какво им сготвих ли, ами започнахме с Халуми на тиган, после сервирах Имамбаялдъ с всичките му допълнения, подправки, патладжани, ама първо минати през тиган...всичко както си му е ред. Имаше и лозови сарми , но ... не бяха така оценени както патладжана. Нещо с таратора са на "Вие", не го харесват. Студена млечна супа, краставица на кубчета и копър..... не. За десерт приготвих моето си Тирамису с Марсала. Това беше "българската кухня" от мен. Така че, много ми е трудно да покажа нашенски ястия, било мусака - гръцка и турска е, боб - пак същото, сарми - също, десерти - няма нещо което да кажа, че е чисто българско. Не знам. Според мен нашата кухня е смесица от Гърция и Турция основно. В последните години назад се научихме , че има прекрасна италианска, френска и т.н. и започнахме да я прилагаме у дома. Работим с един италианец - партньор ни е. Когато идва в София за разговори винаги присъства едната вечер у дома на гости на вечеря, но с условието , че той ще приготви вечерята. Нямам против - близки сме. Веднъж в кухнята видя шише с боза, опита го и го изплю веднага и сподели, че по гадно нещо не у опитвал през живота си. А сега де... Вкусове разни.
marcheva14
Не знам с какво е полезно, но го ползвам в сладки, Бешамел, и не се сещам къде другаде, а и в някои сосове.
marcheva14
Такова нещо не приготвям, гадно ми е. Не се внася в моята кухня. Никога не съм и опитвала, този аромат ме унищожава.
marcheva14
Както е споделила Илияна това е нерафинирано олио, но с много силен тежък аромат , който на мен изобщо не ми харесва и не го ползвам. По магазините , в големите вериги съм виждала в бутилки. Не го купувам.
marcheva14
Вероятно ще направя, защото съм подготвила много неща, но ми трябва оформление и затова се бавя все още.
marcheva14
Основно телешко, агнешко, свинско по-рядко и то зимата, пиле не се обича и за мое съжаление не го готвя,, а аз обичам. Дивеч не готвя, не мога, заек не съм опитвала никога , но и никой от моите хора не яде. Патешко магре приготвям и то само когато имам гости.
marcheva14
Не мога, мотам ги из ръцете си. Имам си ги и си ги държа за всеки случай.
marcheva14
На" око" готвя само ястия които са ми до болка познати, всичко друго е по рецепта, а продуктите за сладкиши ги измервам с електронен кантар. Обичам да съм точна, такава съм си и в живота, нямам спомен някога да съм закъснявала за къде и да е било, а и съм страшно подредена. Ако приготвям сладкиш всички продукти са измерени предварително и подредени по ред на поставянето им, а ако си говорим за гардеробите ми, там вече става страшно, хавлиените ми кърпи са по цветове, такъв човек съм.
marcheva14
Аз съм пушач, ама сериозен пушач съм, но когато готвя никога не си разрешавам, то ръцете ми са заети, как да държа и цигара, невъзможна работа, но когато свърша с удоволствие си правя кафе и запалвам една . Това ми е наградата, едно малко удоволствие е.
marcheva14
simpoliq :Вчера моя мъж ми купил кралски скариди, мисля че те и другите морски дарове са афродизиак. Само се чудя как да ги приготвя. Виж моята рецепта за скариди саганаки. Ще си оближете пръстите. Няма храна която да ми действа палаво, аз за храната си мисля, а не за леглото... вие пък...
marcheva14
simpoliq :Благодаря Мария! Ще видя рецептата. Точно. Скариди по гръцки.
marcheva14
Маковите семена които се продават за кулинария са съвсем безобидни. Те така са обработени , че в тях няма нищо вредно. Ползвам много сериозно когато правя плънка за козунаци, около 2 - 3с.л. на килограм тесто. Първо се заливат с горещо прясно мляко престояват за около 10-15 мин, след това може и да се смилат в блендер и да стане паста, а може както аз я правя само да ги смачкам , но най-много ги обичам така поставени в плънката с още добавки, като ром, какао, захар, орехи и разбит белтък на сняг и става невероятна плънка, на която ме научи преди много години една невероятна кулинарка, която вече не е сред нас, за огромно съжаление.. Така че ги ползвайте без страх, не са вредни.
marcheva14
Ако е хубав мед той не се разваля и с години. Държа го в шкаф, на стайна температура е.
marcheva14
Да. Имам и рецепта точно как се приготвя и ако има някой желание ще я пусна. Не е трудна, но наистина се прави с повечко шоколад.
marcheva14
Ще пусна рецептата, но за нея трябва термометър, иначе не става работата. Много работа ми върши. Кантарче също е задължително за тази рецепта. Стъклен Ганаш В 1/2 ч.ч. студена вода се изсипва 10 г желатин да набъбне. 125 мл вода се слага в дълбок съд, добавя се 225 г захар кристал и се поставя на умерен огън. Разбърква се непрекъснато докато стигне 104 градуса. Сваля се от огъня и след леко охлаждане се добавя 150 г кувертюр. Разбърква се с тел до стопяването му.. Добавя се 30 г какао но с висок %, разбърква се да се поеме добре и се добавя 65 мл сметана висок %. Разбърква се докато стигне 59-60 градуса. Добавя се желатина и се разбърква до стопяването му. Сместа се прецежда задължително през цедка, минава се през блендер ръчно и бавно. Отново се прецежда и температурата трябва вече да е 28 градуса. Тортата се поставя на висок поднос, или върху широка чаша и се залива с шоколада. без да се заглажда повече. Не се пипа докато напълно "хване" шоколада. PS веднъж съм го правила и определено омазах кухнята с шоколад, защото когато се качи тортата върху широката чаша задължително се поставя решетка и когато се стича шоколада по стените на тортата, той трябва обратно да се събере и да се ползва отново, ама аз не се усетих и стана една... Наистина се получава невероятен гланц, стъкло е. Какаото трябва да е например на Ван Хутен с богат какаов вкус, плътно и маслено и най-вече тъмно с истински цвят на какао , с това което се продава по магазините у нас не става.
marcheva14
Много подправки съм събрала, не всичко съм ползвала. Тонка боб имам и трябва да завъртя с тази подправка някоя и друга бисквита, звезден анасон имам доста, шафран имам в едно бурканче, ама не зная къде да го ползвам, ванилия екстракт съм се запасила, имам и още някакви си донеси оттук оттам, седят си по шкафовете в разни бурканчета. Имам още и оригинално Чили, което ползвам.
marcheva14
Късна есен когато все още има кестени за Коледа съм пълнила пуйка с кестени и там разните му подправки. Трябва да се внимава много за да не се изсуши плънката. Вкусно е, хубава беше рецептата, но някъде съм я затрила. Другото което обичам са печени или варени кестени ..