Gotvach.bg»Кулинарна мрежа»Mima Georgieva»Единичен статус #48303
  • Mima GeorgievaMima Georgievaдобави отговор към форумната тема: Някой с рецепти за корейска кухня?преди 9 годиниНакрая сама си намерих в един сайт и първата рецепта Публикувам я и ако някой иска може да се възползва


    Кимчи
    Кимчи (среща се и като ким чи) е много известна корейска туршия (по-скоро салата).
    Умерено люта, хрупкава, вкусна и определено върви с всичко, включително и с блини

    За 10 порции:
    1 китайска зелка
    1 връзка зелен лук
    2 големи скилидки чесън
    1 люта зелена чушка
    1 люта червена чушка
    пресен джинджифил (около 4 см) - сложих 2 см и беше напълно достатъчно
    5 с. л. соев сос
    5 с. л. оризов оцет
    2 с. л. захар
    2 с. л. червен пипер
    0,5 ч. л. натриев глутаминат (може да се пропусне)
    3 с. л. сол (определено трябва по-малко, защото соевият сос е доста солен)

    1. Отстраняват се горните листа на китайското зеле. Зелката се разрязва по дължина на четири и след това напряко на парченца по 1 см. Нарязаното зеле се слага в дълбок съд, поръсва се със сол без да се претрива и се покрива с фолио или капак.
    2. След 24 часа зелето се разбърква с ръцем ако се е отделил сок от зелето, той се излива.
    3. Зеленят лук се измива и нарязва наситно, чесънът също. Лютите чушки се цепват наполовина, отстраняват се семките, дръжките и вътрешните им ципи и се нарязват наситно. Джинджифилът се обелва и се настъргва на ситно ренде.
    Всичко това се смесва и добавя към зелето.
    4. Смесват се соевият сос и оризовият оцет (би могло да се използва китайски кафяв), захарта, червеният пипер, натр. глутаминат и малко вода. Всичко това се изсипва в зелето.
    Салатата се разбърква и се нарежда плътно, но без много да се мачка (за да остане хрупкава) в голям буркан или друг съд.
    Ако зелето не е покрито с течност, се добавя малко вода. Съдът се затваря и се държи на хладно 2-3 дена (може да яде и на следващия ден).