Mima Georgieva
Новак
- Mima Georgievaдобави отговор към форумната тема: Някой с рецепти за корейска кухня?преди 9 годиниНакрая сама си намерих в един сайт и първата рецепта Публикувам я и ако някой иска може да се възползва
Кимчи
Кимчи (среща се и като ким чи) е много известна корейска туршия (по-скоро салата).
Умерено люта, хрупкава, вкусна и определено върви с всичко, включително и с блини
За 10 порции:
1 китайска зелка
1 връзка зелен лук
2 големи скилидки чесън
1 люта зелена чушка
1 люта червена чушка
пресен джинджифил (около 4 см) - сложих 2 см и беше напълно достатъчно
5 с. л. соев сос
5 с. л. оризов оцет
2 с. л. захар
2 с. л. червен пипер
0,5 ч. л. натриев глутаминат (може да се пропусне)
3 с. л. сол (определено трябва по-малко, защото соевият сос е доста солен)
1. Отстраняват се горните листа на китайското зеле. Зелката се разрязва по дължина на четири и след това напряко на парченца по 1 см. Нарязаното зеле се слага в дълбок съд, поръсва се със сол без да се претрива и се покрива с фолио или капак.
2. След 24 часа зелето се разбърква с ръцем ако се е отделил сок от зелето, той се излива.
3. Зеленят лук се измива и нарязва наситно, чесънът също. Лютите чушки се цепват наполовина, отстраняват се семките, дръжките и вътрешните им ципи и се нарязват наситно. Джинджифилът се обелва и се настъргва на ситно ренде.
Всичко това се смесва и добавя към зелето.
4. Смесват се соевият сос и оризовият оцет (би могло да се използва китайски кафяв), захарта, червеният пипер, натр. глутаминат и малко вода. Всичко това се изсипва в зелето.
Салатата се разбърква и се нарежда плътно, но без много да се мачка (за да остане хрупкава) в голям буркан или друг съд.
Ако зелето не е покрито с течност, се добавя малко вода. Съдът се затваря и се държи на хладно 2-3 дена (може да яде и на следващия ден).