Hristo Petrov
Новак
Моята стенаРецепти5СнимкиСтатииСъветиКоментариФорумни теми32Постове във форума144За менИзпрати съобщениеточки458
- Христо Петровдобави отговор към форумната тема: Коледни сладкипреди 9 годиниОреховки
3 белтъка
1/2 ч. ч. пудра захар
1 ч. ч. смлени орехи
1 ванилия
1/2 ч. л. лимонов сок
Първата стъпка от рецептата за ореховки е разбиването на белтъците. Купата, в която разбивате белтъците, както и бъркалките на миксера трябва да са напълно сухи, за да се получи твърда смес при разбиването. Най-добре е, белтъците да не са пресни и току-що отделени от жълтъците, а да са престояли примерно един ден, така са по-хомогенни и се разбиват по-добре. Но дори и белтъците ви да са пресни няма никакъв проблем. Разбивате белтъците с щипка сол, като най-добре е, за целта да ползвате миксер. Добавяте малко по малко и пудрата захар, ванилията и лимоновия сок, и разбивате до твърд сняг.
След това добавяте малко по малко фино смлените орехи и разбърквате много внимателно, но не с миксер, а например с готварска шпатула или дървена лъжица, за да останат белтъците на твърд сняг. След като орехите се разпределят равномерно, с помощта на лъжица, загребвайки от сместа, оформете ореховки с желания от вас размер в тава, в която предварително сте сложили хартия за печене.
Печете ореховките в предварително загрята на 150 градуса фурна, докато придобият леко кафяв цвят. Продължителността на печене е около 25 минути.