Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Икономично примерно меню всеки ден от седмицата

Икономично примерно меню всеки ден от седмицата

Икономично примерно меню
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.

За да пестим време и излишни усилия, е много добре предварително да си планираме седмичното меню. Така ще можем по-лесно да пазаруваме, като закупуваме само онова, което ни е необходимо, и не се стига до изхвърляне на храна.

Тъй като идеята ни не е просто да ви предложим примерно меню за всеки ден от седмицата, но и то да е икономично, е излишно да споменаваме, че в него няма да срещнете никакви деликатеси или скъпи продукти като гъши дроб, трюфели, стриди, омари и всичко онова, което надали бихте отказали да присъства в менюто ви. Ще бъдем максимално икономични.

Менюто е разделено само примерно по дни, като винаги за междинна закуска е добре да хапвате пресен сезонен плод, шепа ядки, чаша кисело мляко или компот.

Икономично меню за понеделник

Закуска: Препечен тост от пълнозърнест хляб с масло, крема сирене и резен домат, придружени с шепа маслини и чаша прясно мляко

Обяд: Супа от леща с гарнитура от кисели краставички

Вечеря: Мусака с кисело мляко и зелена салата (марули, айсберг, рукола и т.н.)

Икономично меню за вторник

Закуска: Мюсли с изсушени плодове и чаша пресен сок;

Обяд: Кремсума от картофи или други зеленчуци по желание, сервирана с крутони. Салата от краставици;

Вечеря: Дробчета по селски и салата от домати.

Икономично меню за сряда

Икономично примерно меню за всеки ден

Закуска: Кускус със сирене и масло и смути;

Обяд: Пилешка супа със зелена салата;

Вечеря: Яхния от зелен боб, сервирана със салата от домати.

Икономично меню за четвъртък

Закуска: Запечени сандвичи с кашкавал и колбас по избор и чай по избор;

Обяд: Супа от джолан или телешко варено;

Вечеря: Тиквички с ориз на фурна или омлет със зеленийки ( спанак, лапад, киселец и т.н.).

Икономично меню за петък

Икономично примерно меню

Закуска: Препечени филийки, плочка сирене, сварени яйца, резени; краставици и чаша пресен сок;

Обяд: Доматена супа с крутони;

Вечеря: Риба по избор и картофена салата.

Икономично меню за събота

Закуска: Палачинки със сладко и чаша прясно мляко;

Обяд: Паста с доматен сос и кашкавал;

Вечеря: Пържола на скара или фурна със салата от зеле и моркови.

Икономично меню за неделя

Икономично примерно меню всеки ден от седмицата

Закуска: Кисело мляко с пълнозърнести бисквити и банан;

Обяд: Чушки бюрек на фурна или сирене в гювече;

Вечеря: Огретен.

Това е само примерно икономично меню, което можете да размествате както ви е удобно по дни, но е важно да имате един път седмично ден, през който да не похапвате месо, както и винаги да гледате поне веднъж седмично да включвате в менюто си и риба.

Друго важно нещо, което трябва да вземете предвид, е да използвате само сезонни зеленчуци. Така например, ако искате да приготвите омлет със спанак, както сме написали, е напълно възможно да не разполагате с такъв. Защо не пробвате да го замените със зелен лук, какъвто може винаги да се намери, или пък есенно и зимно време с праз лук.

За доматената супа също трудно ще намерите „читави“ домати зимно време, затова използвайте такива от консерва или просто си пригответе друг вид постна супа. Защо не гъбена чорба? А ако е есенно време, можете да си приготвите и супа от тиква и праз. Импровизирайте!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest