За да пестим време и излишни усилия, е много добре предварително да си планираме седмичното меню. Така ще можем по-лесно да пазаруваме, като закупуваме само онова, което ни е необходимо, и не се стига до изхвърляне на храна.
Тъй като идеята ни не е просто да ви предложим примерно меню за всеки ден от седмицата, но и то да е икономично, е излишно да споменаваме, че в него няма да срещнете никакви деликатеси или скъпи продукти като гъши дроб, трюфели, стриди, омари и всичко онова, което надали бихте отказали да присъства в менюто ви. Ще бъдем максимално икономични.
Менюто е разделено само примерно по дни, като винаги за междинна закуска е добре да хапвате пресен сезонен плод, шепа ядки, чаша кисело мляко или компот.
Икономично меню за понеделник
Закуска: Препечен тост от пълнозърнест хляб с масло, крема сирене и резен домат, придружени с шепа маслини и чаша прясно мляко
Обяд: Супа от леща с гарнитура от кисели краставички
Вечеря: Мусака с кисело мляко и зелена салата (марули, айсберг, рукола и т.н.)
Икономично меню за вторник
Закуска: Мюсли с изсушени плодове и чаша пресен сок;
Обяд: Кремсума от картофи или други зеленчуци по желание, сервирана с крутони. Салата от краставици;
Вечеря: Дробчета по селски и салата от домати.
Икономично меню за сряда
Закуска: Кускус със сирене и масло и смути;
Обяд: Пилешка супа със зелена салата;
Вечеря: Яхния от зелен боб, сервирана със салата от домати.
Икономично меню за четвъртък
Закуска: Запечени сандвичи с кашкавал и колбас по избор и чай по избор;
Обяд: Супа от джолан или телешко варено;
Вечеря: Тиквички с ориз на фурна или омлет със зеленийки ( спанак, лапад, киселец и т.н.).
Икономично меню за петък
Закуска: Препечени филийки, плочка сирене, сварени яйца, резени; краставици и чаша пресен сок;
Обяд: Доматена супа с крутони;
Вечеря: Риба по избор и картофена салата.
Икономично меню за събота
Закуска: Палачинки със сладко и чаша прясно мляко;
Обяд: Паста с доматен сос и кашкавал;
Вечеря: Пържола на скара или фурна със салата от зеле и моркови.
Икономично меню за неделя
Закуска: Кисело мляко с пълнозърнести бисквити и банан;
Обяд: Чушки бюрек на фурна или сирене в гювече;
Вечеря: Огретен.
Това е само примерно икономично меню, което можете да размествате както ви е удобно по дни, но е важно да имате един път седмично ден, през който да не похапвате месо, както и винаги да гледате поне веднъж седмично да включвате в менюто си и риба.
Друго важно нещо, което трябва да вземете предвид, е да използвате само сезонни зеленчуци. Така например, ако искате да приготвите омлет със спанак, както сме написали, е напълно възможно да не разполагате с такъв. Защо не пробвате да го замените със зелен лук, какъвто може винаги да се намери, или пък есенно и зимно време с праз лук.
За доматената супа също трудно ще намерите „читави“ домати зимно време, затова използвайте такива от консерва или просто си пригответе друг вид постна супа. Защо не гъбена чорба? А ако е есенно време, можете да си приготвите и супа от тиква и праз. Импровизирайте!
Коментари