• Христо ПетровХристо Петровдобави отговор към форумната тема: Шоколадов сладкишпреди 9 годиниСочен шоколадов сладкиш


    2 яйца
    70 гр захар
    120 гр брашно
    1/2 пакетче бакпулвер
    1 супена лъжица какао на прах
    200 мл прясно мляко
    70 мл олио
    3 супени лъжици мармалад или конфитюр (в случая е използван конфитюр от боровинки)
    За заливката:
    100 гр захар
    100 гр. масло (маргарин)
    50 мл вода
    100 гр орехи (смлени)
    2 супени лъжици шоколадов крем (течен шоколад)
    Разбийте белтъците със захарта, след което постепенно добавете жълтъците.
    В сместа добавете млякото, олиото, няколко супени лъжици мармалад и разбъркайте добре.
    Брашното разбъркайте с бакпулвера и какаото. Добавете брашнената смес в яйчената и отново разбъркайте добре.
    Покрийте съда за печене (20 x 20 см) с хартия за печене и вътре изсипете тестото.
    Печете сладкиша в предварително загрята фурна на 200 градуса около 25 минути.
    Междувременно пригответе заливката. Смесете в тенджерка на умерен огън водата, захарта и маслото и ги разтопете. Добавете течния шоколад и орехите и разбъркайте добре.
    Набодете още топлия сладкиш с вилица на няколко места и веднага го залейте с топлия шоколадов сос.
    Оставете сладкиша да се охлади, а след това го сложете в хладилник няколко часа, за да се втвърди хубаво. Нарежете на кубчета и поднесете.