Gotvach.bg»Кулинарна мрежа»iliqna»Моите форумни теми
iliqna
iliqna
Новак

Моите форумни теми

iliqnaМеню за празник и делник
Ще си поговори ме за менюто за празник и делник. Има голяма разлика в празник и делник.На делник правим едно и също.Така е нали :y: .А в празника празнуваме нещо. Ще ви дам рецепта за...празник. Например: Пълнено пиле Продукти: 1 пиле (1.5 - 2 кг) 1 с.л. зехтин сол и пипер на вкус 1-2 щипки червен пипер 3-4 средно големи картофа 1/2 + 1/2 чаша вода За плънката: 200 г свинско филе, нарязано на дребни кубчета 150 г гъби, нарязани на кубчета 1/2 глава лук, нарязан на ситно 1/2 чаша ориз 2-3 с.л. зехтин 1 бучка (около 30 г) масло сол и пипер на вкус 1 ч.л. свеж, нарязан на ситно или щипка сух джожден 1 ч.л. свеж магданоз, нарязан на ситно 1 чаша вода Начин на приготвяне: Измиваме и подсушаваме пилето. Измиваме ориза под течаща вода и оставяме настрани. Поръсваме нарязаното на кубчета месо със сол и пипер на вкус, разбъркваме и оставяме настрани. Приготвяме плънката, като в тиган с тежко дъно загряваме на средно силен огън зехтина и запържваме за около минута лука. Добавяме нарязаното на кубчета месо и запържваме за около 2-3 минути, като междувременно добавяме маслото и разбъркваме. Прибавяме ориза и гъбите и отново запържваме около минута-две, като непрекъснато разбъркваме. Добавяме постепенно 1 чаша вода и задушаваме, докато водата се поеме напълно от ориза. Прибавяме още малко сол и пипер (на вкус), поръсваме с магданоза и джоджена и разбъркваме. Отстраняваме от огъня и оставяме леко да се охлади. Натриваме измитото и подсушено пиле отвътре със сол и пипер, пълним с около 3/4 от плънката, като от време на време добавяме с чаена лъжичка вода и зашиваме с готварски конец. Пълним гушката на пилето с останалата 1/4 от плънката, като отново добавяме от време на време с чаена лъжичка вода (общо около 1/2 чаша - за вътрешността и гушката) и зашиваме с готварски конец или подпъхваме кожата добре навътре. В чаша или малка купа смесваме 1 с.л. зехтин, сол и пипер на вкус и 1-2 щипки червен пипер и намазваме напълненото вече пиле равномерно от всички страни. Поставяме пилето на дъното на крок-пота, а около него подреждаме обелените, измити и нарязани надлъжно на 4 картофи. Доливаме до 1/2 чаша вода и поръсваме картофите с остатъка от зехтина и подправките. Похлупваме съда и включваме на II степен за 4 часа. След като ястието е вече готово, отстраняваме капака на крок-пота и запичаме за 10-ина минути във фурната на горен грил и 200С, или до златист загар ***Ако приготвяме пилето в обикновено гърненце или друг съд и печем във фурна, загряваме фурната до 180C или 160C с вентилатор. Вместо 1/2 чаша вода, доливаме с около 1 1/2 чаши и покриваме добре с алуминиево фолио. Намаляваме фурната до 130C или 110С с вентилатор и поставяме пилето във фурната. Печем на бавен огън за около 3 и 1/2 часа, след което превключваме фурната на 200С или 180С с вентилатор и отстраняваме алуминиевото фолио. Печем още около 1/2 час, или докато пилето се покрие с препечена коричка, като от време на време поливаме със соса от печенето. Поднасяме пилето гарнирано с картофите и оризовата плънка, като поливаме с прецедения сос от печенето, който по желание можем да сгъстим с 1 с.л брашно, запържено до златисто в 20-30 г масло. Това е Добър апетит! :y:
iliqnaЗдравословно хранене
Здравословно хранене е да ядеш:зеленчуци,плодове,супи и т.н. Може да ядете и месо,картофи,но по-малко количество. Спазвайте го!!! :y: Защото е важно.Има хора,който прекаляват с яденето. И са с наднормено тегло :n: не е много хубаво.Поне 150 кг. са.Затова се надявам да ядете здравословно. Успех! :y: :y: :y: :y: