Gotvach.bg»Съвети»Колко издържат твърдите сирена?

Колко издържат твърдите сирена?

Колко издържат твърдите сирена?

Сиренето е любимо на малки и големи. С него се приготвят най-различни вкусни гозби или просто го слагаме в плато с различни сирена, за да посрещнем нашите гости. Колко време обче издържат твърдите сирена и как да ги запазим за по-дълго време, ще разбете в този съвет.

Всички знаем, че сиренето се прави от мляко. То може да бъде краве, овче или козе. Поради тази причина, както и с производството и някои други компоненти сирената се делят на твърди, полутвърди и меки. Тук ще стане въпрос за твърдите сирена.

Твърдите сирена притежават доста гъста структура. По тях няма дупки. Това се дължи на факта, че твърдите сирена се произвеждат под налягане в рамките на 6 месеца. Такива сирена са Пармезан, Гауда, Витяз, Холандски и мн други.

От какво се определя срокът на годност на твърдите сирена

Както всеки друг продукт, така и сиренето си има своите условия на съхранение. Съхранението зависи и от това какво е сиренето. Има обаче и други фактори, които могат да запазят сиренето за по-дълго.

Преди да си купите сирене, трябва да знаете неговите характеристики. Ниската температура не е добър фактор за съхранение на сирене. Заради високата влажност по сиренето се появява мухъл. Срокът на годност на опаковано сирене, нарязано на парчета, е много малък, затова то трябва да се яде в рамките на 3 дни. Ако искате да запазите сиренето за по-дълго, то има някои условия за това:

Първото нещо, разбира се, е да не купувате повече, отколкото можете да изядете. Срокът на годност на сирената, дори и отворени е, 2 месеца, а ако е купено на разфасовка, срокът на годност е още по-малък. Сиренето винаги трябва да се прибира опаковано в хладилника или в кутии, за да се запази за по-дълго време. Твърдите сирена издържат по-дълго време. Въпреки това трябва да спазвате условията за съхранение.

Твърдите сирена издържат не повече от месец. Редовно трябва да проверявате дали по твърдото сирене не се е появил мухъл или развалени места. За да може твърдото сирене да издържи по-дълго, трябва да се спазват следните условия:

- Трябва да има висока влажност на въздуха - 90 %, затова е добре твърдото сирене да се съхранява в найлонови торбички, а не в хартия;

- Температурата на въздуха трябва да бъде от 3 до 10 °C, твърдите сирена не обичат студ;

- Мястото, където се съхранява твърдото сирене, трябва да бъде добре вентилирано, не трябва около твърдото сирене да има други продукти с много силни миризми.

Вижте още полезно ли е да се яде синьо сирене?

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати