Gotvach.bg»Съвети»Защо постоянно ми се яде хляб

Защо постоянно ми се яде хляб

Защо постоянно ми се яде хляб

Всеки от нас се е сблъсквал с необяснимия изострен глад към определени храни. Независимо какъв е стандартният ни апетит, ние понякога проявяваме глад към спецфичен вид храни.

Най-често срещано явление е изострянето на апетита към сладки или солени храни. В някои случаи обаче можем да проявим постоянен глад за хляб. Определено това не е добре, защото може да доведе до напълняване и до други проблеми.

Явлението може да е краткосрочно или да продължи за дълъг период от време, но ето кои са основните причини да ни се яде хляб често:

Апетит за хляб поради ниско ниво на глюкоза

Хлябът и другите храни, богати на въглехидрати, предоставят глюкоза на организма, която е източник на енергия. Когато нивата на глюкоза в кръвта спаднат, може да изпитвате желание за хляб и други източници на въглехидрати.

Стресът води до глад за хляб

Консумацията на хляб и въглехидрати може да предизвика усещане за утеха и радост. Поради това, когато се чувствате стресирани, тревожни или под налягане, може да изпитвате желание за хляб, за да се успокоите.

Хлябът като средство срещу негативни емоции

Ако сте свикнали да използвате храната като начин за справяне с негативни емоции или стрес, това може да доведе до постоянно желание за определени видове храни, включително хляб.

Зависимост към въглехидрати

В някои случаи изостреният апетит към хляба може да се дължи на развита хранителна зависимост. Хлябът и другите източници на въглехидрати могат да бъдат вкусни и удовлетворяващи. Ако имате предпочитание към тях, това може да доведе до желание за консумация на хляб по-често.

Липса на разнообразие в диетата

Разнообразието в диетата е важна, за да не се изостря глада към специфични гради и вместо това, да се разпредели равномерно в консумирането на различни такива. Ако вашият хранителен режим е монотонен и липсва разнообразие, може да търсите удовлетворение в познатите и обичани храни като хляб, питки и тестени закуски.

За да предотвратите глада за хляб, добавете в диетата си повече фибри и влакнини чрез салати и плодове. Изпробвайте и кето хляба, който е много засищаща и не вреди на фигурата ви, както и кето сладкишите, които са далеч по-диетични и полезни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати