gotvach.bg»Съвети»Колко време трябва да втасва хлябът?

Колко време трябва да втасва хлябът?

MarianeMariane
Джедай
2559575k
Колко време трябва да втасва хлябът?

Един от най-ключовите моменти при приготвянето на домашен хляб, погача или питка е втасването на тестото. Недобре втасалото тесто, дори и добре изпечено, просто няма как да бъде пухкаво и меко, то ще стои глетаво и влажно, няма да бъде вкусно.

Тайната на ароматния домашен хляб с хрупкава коричка и неустоим мирис на масло е неговото правилно втасване.

За съжаление трудно можем да дадем точен отговор на въпроса колко време трябва да втасва хлябът, за да бъде готов за печене. Това е така, защото процесът на втасване зависи от редица фактори - големина на тестото, вид на използваната мая, температура на помещението, в което втасва хлябът, количество на вложена в тестото захар и др.

Общото правило в кулинарията е умесеното тесто да бъде оставено да втасва на топло,като под топло се разбира температурата в помещението да бъде 24-30 градуса. В този температурен диапазон времето за втасване ще бъде около 1-2 часа, като е добре самото тесто да бъде покрито с влажна кърпа, за да не изсъхне.

Времето ва втасване на хляба може да бъде съкратено, ако тестото бъде оставено на по-топло място или съответно удължено - ако умесеното тесто се остави в помещение с по-ниска температура или хладилник.

За добре втасало се смята тесто, което е удвоило обема си. Не е препоръчително да оставите тестото да превтасва. След първоначалният процес на втасване, тестото се омесва леко, оформя и поставя в съда за печене, където трябва да втаса отново, преди да бъде изпечено.

След като вече ви разкрихме всички тънкости при втасване на тесто, може да изненадате приятно близките си с Домашен хляб с мляко, Пикантен хляб с просо или Домашен пълнозърнест хляб.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 3
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати