gotvach.bg»Съвети»Какво повишава кръвната захар?

Какво повишава кръвната захар?

Мариана ВидоваМариана Видова
Джедай
3109125
Какво повишава кръвната захар?

Болните от захарен диабет знаят, че най-важното нещо за тях е да контролират нивата си на кръвна захар, защото нейното покачване може да причини редица увреждания на организма. Всъщност недобре компенсираният диабет е основната причина за усложнения от сорта на полиневропатия (диабетно стъпало), увреждания на очите, увреждания на сърцето, диабетна кетоацидоза и дори диабетна кома.

Причините за повишаване на кръвната захар могат да бъдат много и различни. На първо място тя се повишава при хранене. Дори и храни, които не съдържат захар, могат да повишат нивото на глюкоза в кръвта, защото съдържат въглехидрати под формата на нишесте или фибри. Чаша кафе също може да повиши кръвната ви захар, заради съдържащия се в него кофеин. Това автоматично означава, че черният чай, зеленият чай и енергийните напитки също са противопоказни за диабетици.

Нивата на кръвна захар при хора, страдащи от захарен диабет тип 2 могат да скочат рязко заради стрес, заради хормони, които тялото произвежда. Особено силно влияят върху нивата на кръвна захар инфекциите и вирусите, които натоварват допълнително имунната система на болните.

Високата кръвна захар може да се дължи на менопауза, когато хормоналните проблеми повлияват усвояването на инсулина в организма или на различни медикаменти, като кортикостероиди, диуретици или антидепресанти.

Изрично е да подчертаваме, че болните от диабет трябва да избягват сушените плодове, които са богати на въглехидрати и да спазват строг хранителен режим, защото всеки прием на храна, независимо от нейния вид и състав, води до повишаване на нивата на кръвна захар в организма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
Общо гласували: 4
52
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати