Любителите на изтънчените френски сирена ще ни кажат, че разликата между Бр и Камамбер е от земята до небето, но за начинаещите кулинари и обикновените чревоугодници тя не е съвсем очевидна.
Сиренето Камамбер е вид меко сирене с лека плесен, което се приготвя ръчно от непастьоризирано краве мляко. За негов създател се смята нормандската селянка Мари Харел, която през 18 век започва да доставя произведеното от нея сирене из околните села.
Днес сиренето Камамбер се доставя на пити с диаметър около 11 см, които тежат около 250 г и зреят минимум 21 дни, за да постигнат неповторимата кремообразна текстура.
Сиренето Бри получава името си от наименованието на френската историческа област Бри, където е произведено за първи път през Средновековието. То също има мека, кремообразна текстура и бяла плесен, която се яде.
На външен вид напомня много на Камамбера, но Камамберът се отличава с доста по-ниска масленост - 25-30 процента, докато при сиренето Бри тя обикновено е около 60 процента.
Коментари