Камамберът е меко и мазно френско сирене, което е покрито с фина коричка от благородна бяла плесен. Камамберът много често може да се сбърка със сирене бри. Те се различават по това, че мазнините в камамбера са повече, заради което той има по-изразен сметанов вкус.
Камамберът се топи лесно – само за няколко минути на стайна температура сърцевината му става толкова мека, че почти се разтича.
Точно така трябва да се сервира камамберът. Затова преди да го сервирате на гостите си, трябва да го извадите от хладилника поне половин час преди това и да го нарежете, а след това да го оставите на стайна температура. Ако камамберът вече е омекнал, не можете да го нарежете.
Сиренето камамбер се поднася с орехи, нарязани зелени подправки, смокини, фурми, гроздови зърна или се комбинира с други видове сирена.
Във Франция сиренето камамбер се поднася често с топла франзела. Когато се затопли, това сирене става още по-вкусно, затова с него се правят пици, топли сандвичи или просто се поднася запечено с подправки или плодове.
Камамберът се добавя в плодови салати и им дава неповторим вкус. Плодовата салата с камамбер се приготвя от една опаковка камамбер, половин ананас, едно киви, един портокал, една ябълка, една цикория. За дресинга ще ви трябват по 1 супена лъжица течен мед, лимонов сок и зехтин.
Цикориятa се нарязва и се слага в чиния. Върху него се слага смес от нарязаните на кубчета плодове. Малко преди да се сервира, отгоре се слагат тънки резени камамбер и се полива с дресинга.
Печеният камамбер с подправки също е много вкусен. Трябват ви една опаковка камамбер, 1 скилидка чесън, по една щипка розмарин и мащерка, 1 чаена лъжичка зехтин, черен пипер на вкус.
В загрята до 180 градуса фурна се слага тавичка с камамбер, който предварително е бил надупчен на няколко места с нож и поръсен с подправки, а в един от разрезите е сложен чесънът.
Преди печене сиренето се напръсква със зехтина и се поръсва с черен пипер. Пече се до златиста коричка и се поднася топло.
Коментари