С какво се пие вермут?

С какво се пие вермут?
Снимка: gotvach.bg

Вермутът е от онези тайнствени питиета, които не са толкова универсално разпространени и харесвани от всички. За разлика от уискито или виното, онези, които харесват вермут и знаят с какво се пие вермут далеч не са толкова много. Затова и днес ще повдигнем леко завесата и ще ви разкажем повече за него.

По дефиниция вермутът е подсилено ароматизирано вино или казано по-просто - това е вино, в което има добавено бренди, овкусено с билки и подправки. На пазара се предлагат основно два вида вермут - червен вермут, произлизащ от Италия, който е сладък, и бял вермут от Франция, която се определя като сух.

Няма да видите някой да поднася вермут със салата, бил той бял или червен. Това е така, защото вермутът всъщност не е питие, което се поднася заедно с ястие, а по-скоро аперитив, което се поднася преди основното ястие или след него, заедно с плодовете.

Приемливо е дори да поднесете вермут в доста по-ранните часове от деня, защото вермутът е от категорията all day drinks или напитки, подходящи за целия ден.

Традицията и етикетът повеляват сухият вермут да се поднася в чаши за уиски, разреден с малко лед. Сладкият вермут може да се поднася в чист вид, но е по-предпочитан в съчетание със силни алкохолни напитки, като джин, водка или коняк, заедно с малко лимонов сок или резен портокал.

На практика вермутът е основната съставка в най-популярният коктейл на света - Мартини, който се приготвя от няколко части джин и една част вермут.

И не на последно място трябва да отбележим, че вермутът може да не се поднася по време на ядене, но той е верен помощник на всеки Готвач.

Малко количество вермут ще придадат невероятен вкус и аромат на леща яхния, а сухият вермут е тай-необходимото допълнение към рецептите за сьомга с цитруси или Френска лучена супа.

На практика вермутът може отлично да замести виното във всяка рецепта, която го изисква, при това с дори по-вкусен резултат.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати