Как се съхраняват моркови през зимата?

Как се съхраняват моркови през зимата?

Морковите са изключително вкусни и полезни кореноплодни, които трябва да присъстват в ежедневното ни меню сурови или в различни супи, яхнии, гозби и др. Независимо дали ще консумирате сурови или варени, печени или задушени моркови, те запазват своите отлични вкусови и хранителни качества.

Най-ценната им съставка е каротин ( провитамин А), който в тях се съдържа в много големи количества. Ето защо със застудяването на времето много стопани са загрижени за това как да съхранят реколтата от моркови през зимата.

Този зеленчук и изключително издръжлив и правилно съхранен, той запазва вкусовите и хранителните си качества в продължение на месеци. Морковите могат да се съхраняват в продължение на месеци сред мъх или талашитени стъргонини.

Преди поставянето им в стърготините или мъха, те трябва да бъдат старателно почистени от пръстта. След това трябва да се отреже т.нар. шайба от върха на кореноплодните растения, за да се стопира биологичният процес на растеж. Препоръчително е да отстраните мустачките и допълнителните корени.

След почистването трябва да подредите морковите върху вестник и да ги оставите на пряка слънчева светлина 2-3 часа, за да се изсуши добре повърхността им. После ги подредете в щайги или кашони, пълни със стърготини и съхранявайте при температура под 15 градуса.

Така цяла зима ще имате под ръка свежи моркови, с които да приготвите баница с картофи и моркови или ароматни кюфтета от моркови. А защо не изненадате гостите си и с изискана мароканска супа с моркови и нахут.

Рейтинг

4
Общо 3 гласували
5 0
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати