Мидите са сред любимите морски деликатеси у нас, не само защото са доста достъпни. Те са също така много вкусни и изключително лесни за приготвяне. Истината е, че не нужно да сте майстор готвач, за да приготвите изумително вкусни ястия с миди.
Най-популярни у нас, а и в Европа са черните миди, които са ниско калорични, съдържат важни за организма витамини и минерали и са отличен източник на протеини.
Черни миди в черупки могат да се намерят в редица рибарски магазини, както и в големите вериги за хранителни стоки. Преди да пристъпите към задушаването им, което отнема минути, е важно да почистите мидите и да се уверите, че те са пресни и не крият опасност за здравето ви.
На първо място трябва да избирате пресни миди с лъскави, здрави и най-важното - плътно затворени черупки. Мидите трябва да имат свеж аромат на море. След като ги занесете вкъщи, мидите се заливат със студена вода и черупката им се почиства старателно с четка. Следва да отстраните с едно рязко движение мустачето, с което мидата е била прикрепена към скалата или морското дъно.
Остава само да ги задушите.Задушаването на мидите отнема съвсем малко време. Те се поставят в подходяща тенджера или тиган, добавя се съвсем малко бульон - около 200-300 мл на 2 кг миди и се захлупват.
Правилото е - мидите се задушават в черупките със съвсем малко мазнина, бульон или бяло вино, докато се отворят - пет минути са напълно достатъчни.
Не бива да прекалявате с топлинната обработка, защото при по-продължително задушаване или варене мидите стават жилави и не особено приятни на вкус.
Препоръчваме ви да опитате нашите Миди по моряшки с бяло вино, които са не само много лесни за приготвяне, но и изключително вкусни. А за заклетите фенове на морските специалитети предлагаме и изпитана рецепта за Миди на тиган, с която гарантирано ще шашнете всички.
Коментари