През последните години дори и у нас се заговори за сомелиерите. Сухата дефиниция в интернет гласи, че сомелиер, идва от френската дума Sommelier - или професионалист, който има богати познания в областта на виното, специализира във всички аспекти на дегустацията на виното.
На плещите на сомелиера тежи и отговорната задача за закупуването, съхранението на вината, както и представянето им на клиентите.
Една от основните задачи на сомелиера е да подготви винената листа на заведението, както и да даде експертен съвет на клинетите на заведението относно избора им на вино спрямо специалитетите, които са поръчали.
Добрият сомелиер не само разработва винените листина заведението, но работи в тясно сътрудничество с останалия екип - готвачи, сервитьори. Защото освен отлични познания в областта на виното, той трябва да притежава и отлично развит вкус, който ще му позволи умело да съчетава храна, вино, спиртни напитки и бира в абсолютна хармония, съобразявайки се с вкусовете, предпочитанията и бюджета на клиентите.
Част от работата на сомелиера е да следи наличностите и реколтите от вино, за да прецени кога и какво вино да се закупи и остава да отлежава.
Едно от най-верните оръжия на сомелиера е неговият тирбушон - уредът, с който се отварят бутилките вино. А истинският професионалист не се разделя със сомелиерската чаша или т.нар. тас, който е световен символ на сомелиерите.
Коментари