gotvach.bg»Съвети»Пресичане на кисело зеле с лимон

Пресичане на кисело зеле с лимон

MarianeMariane
Джедай
2559575k
Пресичане на кисело зеле с лимон
Снимка: Petia

Няма какво да си говорим, ако искаме да приготвим някои традиционни ястия за Бъдни вечер, като постни пълнени сарми, то трябва да сме се погрижили да сложим кисело зеле.

По нашите географски ширини е почти немислимо в края на ноември всяко семейство да не сложи 1-2 бидона зеле, като това ваши дори и за притежателите на съвсем скромни боксионери, които се оплакват от липсата на място.

Има най-различни рецепти за приготвяне на кисело зеле, а съвети точно каква саламура за кисело зеле да приготвите може да намерите един куп в интернет.

Според специалистите обаче един от най-тънките моменти при приготвянето на кисело зеле е неговото пресичане. В момента, в който ферментацията е свършила и зелевият сок е приятен за консумиране, а самото зеле е хрупкаво и апетитно, то трябва да се пресече.

Има различни начини за пресичане на киселото зеле, като у нас най-разпространен е методът за пресичане на кисело зеле с лимони.

Количеството лимони, нужни за пресичане на киселото зеле, се определя спрямо количеството на зелето, като за пресичането на 15-20 кг зеле се използват минимум 4-5 бр. лимон.

Някои майстори преропърчват първо лимоните да се изстискат, а след това към киселото зеле да се добавят лимоновия сок, самите изстискани лимони заеднос кората и 1 с.л. синапено семе. Няма да е проблем да увеличите количеството на лимоните.

Когато пресичате зелето с лимони, задължително трябва да продължите с претакването, като зелето трябва да се претака поне 1 седмично. Преди самото претакване трябва да остраните образувалата се плътна бяла покривка или т.нар. Съга.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати