Защо пада цветът на доматите?

Защо пада цветът на доматите?

Падането на цветчетата на доматите е често срещан проблем, който е изключително разочароващ за любителите на градината, свежите зеленчуци и плодове. На външен вид, растението изглежда здраво във всяко отношение, започва да цъфти, а след това цветята изсъхват и падат преди плодът да се оформи.

Защо пада цветът на доматите

Падането на цветчетата на доматите може да възникне по редица причини и най-често е следствие от температура или стрес. Цветът на доматите пада, когато температура е прекалено висока или прекалено ниска, когато липсва опрашване, при твърде много или твърде малко азот, както и при прекалено висока или прекалено ниска влажност.

Цветът на доматите може да опада и при липса на вода, стрес от нападение от вредители или заболяване, както и при твърде много плодове.

Как да контролираме опадането на цветчетата

За да контролираме опадането на цветовете на доматите, както и на други растения, на първо място трябва да се подберат и отглеждат сортове, подходящи за нашите климатични условия. Друга възможна мярка е в райони с по-хладен климат да не се бърза с пролетната сеитба на домати, както и да се подберат по-ранни сортове домати за пролетната сеитба, виреещи при по-студен климат.

Ако районите са с продължителни периоди на горещо и влажно време, изберете сортове, устойчиви на горещини. Високата нощна температура е още по-пагубна от високата дневна температура, тъй като растението няма възможност да си почине.

Независимо обаче от добрите климатични дадености и вашите условия няма как да имате гаранции, че ще се радвате на добра реколта от домати. Понякога просто трябва да бъдете търпеливи, да се учите от грешките си и да заложите на изпитани и подходящи за нашите географски ширини сортове.

Рейтинг

4.5
Общо 2 гласували
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати