gotvach.bg»Съвети»Кои сортове зеле стават за кисело зеле?

Кои сортове зеле стават за кисело зеле?

Биляна ВладоваБиляна Владова
Иноватор
7271k
Кои сортове зеле стават за кисело зеле?

Киселото зеле е традиционна зимнина, приготвяна в България. То се получава като нарязано или цяло зеле се подреди в бидон и се залива със специална саламура.

След като ферментира зелето е готово за консумация в сурово или сготвено състояние. В България се отглеждат различни видове зеле, но не всички са подходящи за приготвяне на кисело зеле.

Сортовете зеле като браво, пруктор и чиърс са изключително неподходящи. Тези видове имат свойството да си остават „ пресни” дори след заливането със саламура и престояването му дори и половин година.

Единственото, което се променя при тях, е ароматът - от неприятен към хипер неприятен. Единствените сортове, които стават за кисело зеле са кьосе, балкан и от две години в България се отглежда сръбският сорт сармалин.

Тези три сорта са единствените, които са подходящи както за прясна консумация на салатка, приготвяне на вкусно прясно зеле, така и за кисело зеле. Кьосето и сармалинът са дребни зелки, а балкан е значително по-едро.

Но запомнете - никога не се доверявайте само и единствено на думите на търговците, научете отличителните белези на зелето сами и лесно ще го разпознавате.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
Общо гласували: 2
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати