gotvach.bg»Съвети»Колко време се вари сладкото?

Колко време се вари сладкото?

Сладка се варят от различни плодове. Най-добре е плодовете да са здрави, добре узрели и пресни. Всеки плод има различно време за варене. Например при ягоди и малини се варят, след като се почистят от листа и стебла.

Черешите, за да станат на сладко, първо се премахва костилката, като това става с уред или ако нямате под ръка може и с дръжката на малка лъжичка за кафе.

Сладко от сини сливи, праскови и кайсии се приготвя, след като плодовете се почистят от костилката. Може да приготвите сладко и от орехчета или смокини, като преди това се изваряват с 1 или 2 води. Почистени плодове сипваме в широк съд или тенджера. Поръсват се със кристална захар и оставяме за една нощ.

Колкото повече се вари едно сладко, толкова има по наситен цвят, иначе цветът е по-светъл, ако се вари за кратко. Добре е плодовете да не са повече от 2-3 кг. Вари се сладкото на слаб огън, да не загори, ако има пяна се обира с решетъчна лъжица и се изхвърля. Трябва да се изпари течността и после да сгъсти.

За да не се захароса сладкото, накрая добавяме по 1 ч.л. лимонена киселина на 1 кг захар и разбъркваме да се разтвори добре. Сладкото ни е добре сварено, когато капка от сиропа върху чиния не се разлива, а запазва формата си.

Съотношението плод към захар е 1:1, но зависи и колко добре е узрял плодът.

Повече захар ни дава и повече сироп. При сладко от ягоди, малини и къпини количеството захар може да се намали 2 пъти. Най добре на 3 кг плод сложете 1 кг захар и оставете на хладно за една нощ.

На другия ден плодовете са пуснали сок и може да се вари до сгъстяване на умерен огън. Ако спазвате това правило, така при варенето ще имате и цели плодове. От опит казвам, че сладкото от ягоди и череши се вари около 1 час и 40-50 минути, докато се сгъсти.

Не съм почитател на готови фиксове за сладка. При тях сладко се вари за 10 минути и готово, да ама не, това не е сладко, а химия.Това е мое мнение просто го споделям.

Истинско сладко се вари поне 1-2 часа, като се бърка на слаб огън. После сипваме в сухи бурканчета, затваряме с капачка, обръщаме с дъното нагоре и оставяме така, докато се охлади. Съхраняваме на хладно до зимата, а може и да се завари 10 -15 минути за капачка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 2
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати