Кои храни съдържат кобалт?

Кои храни съдържат кобалт?

Кобалтът е минерал и участва в състава на витамин В12 и е необходим за неговия синтез. Количеството му в човешкия организъм е около един-два милиграма.

Необходимостта на организма на ден от него е в много малки количества- 0. 1-0. 2 милиграма. Случаите на недостиг на кобалт в организма са относително редки и са свързани по-скоро с дефицита на витамин В12.

Кобалтът участва в обмяната на веществата, подпомага образуването на хемоглобин и еритроцити в кръвта, предотвратява развитието на анемия, участва в синтеза на ДНК, на аминокиселините, поддържа имунитета и работата на нервната система, подпомага за растежа на еритроцитите.

Неговата липса може да доведе до анемия, получават се разстройства с работата на ендокринните жлези, проблеми с кръвообръщението. Най-лесният начин за неговото набавяне е чрез храненето.

Храните, които съдържат този минерал, са миди, риба, птичият и телешкият дроб, бъбреци, мляко, телешко месо, ядки, гъби, елда, зеленолистни зеленчуци, царевица. От неговата липса най-често страдат вегетарианците.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати