За колко време се усвояват картофите?

За колко време се усвояват картофите?
Снимка: gotvach.bg

Картофите могат да се намерят в почти всяка част на света. Производството на картофи е на трето място сред култивираните растения с реколта от повече от 300 милиона тона годишно. През 2008 г. ООН обявява годината на картофите, като подчерта значението им за храненето на бедните и гладуващите. Ако не се приготвят във фритюрник с масло и сирене, то хранителните им вещества лесно се усвояват.

Колко дълго се усвоява картофите?

Картофите могат да бъдат с различни форми, размери и дори цветове. Хранителната стойност на 150 г картофи съдържа 110 калории, 620 мг магнезий и 27 мгвитамин С, като не съдържат мазнини и натрий. В допълнение картофеният клубен съдържа някои витамини от група B, калций и желязо.

Една порция варени картофи осигурява на човешкото тяло 10% диетични фибри и половината количество витамин С на ден.

Картофите се превръщат в източник на енергия, когато чревните клетки абсорбират глюкозата, която постъпва в кръвта и след това в черния дроб. Някои глюкози циркулират в кръвта, за да поддържат нивата на кръвната глюкоза.

Средното време на разлагане на картофи в стомаха е 60 минути. Това зависи от вида на картофа, от подготовката му и от човешкото тяло.

Картофите не трябва да бъдат основата на вашата диета, освен ако разбира се, не ви е грижа за вашето здраве. Ако е възможно, използвайте младите картофи и ги приготвяйте заедно с "кожата" поради простата причина, че веществата, които позволяват смилането на картофите, са по-добри.

Използвайте подправки, когато го приготвяте, например кориандър, който помага по-лесно да се асимилират съдържащото се нишесте. По принцип картофите не се смесват добре с други храни, така че е по-добре да ги готвите и консумирате отделно като самостоятелно ястие.

Най-доброто време за ядене на картофени ястия е обяд. По това време силата на храносмилането е максимална, което не може да се каже за закуска и вечеря.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати