Едва ли има човек, които да не обича топли милинки, поръсени с пудра захар. Всички харесваме тестени закуски и милинките винаги ни се услаждат. Приготвят се лесно и са много вкусни.
В различните краища на страната има различни рецепти за милинки, но най-известни са тези за Сливенски милинки, Калоферски милинки, Странджански милинки.
Приготвя се тесто с мая и когато втаса, се оформят малки топки с големина на ябълка, които се нареждат в тава. Когато втасат повторно, се поръсват с натрошено сирене и приготвяме заливка.
Тя се прави от 1/2 пакет масло. Като се загрее, добавяме 2 с.л. брашно и разбъркваме. Освен със заливка милинките могат и да се поръси и галета.
С четка се намазват с приготвената заливка и сега най-важната част печенето. Пекат се в загрята фурна 180 градуса до златиста, хрупкава коричка за около 25-30 минути.
Но при различните печки времето е различно. Ако не сте сигурни за времето, можете да направите проба с дървено шишче, забито в тестото. Ако излезе сухо, без тесто по него, това означава,че милинките са готови.
Така се проверяват всички тестени печива за по-голяма сигурност. Милинките са вкусни, но и много калорични, така че хапвайте умерено, без да прекалявате!
Коментари