gotvach.bg»Съвети»Колко време се вари компот?

Колко време се вари компот?

MarianaMariana
Джедай
257958933k
Колко време се вари компот?

В близкото минало компотите са били единственият начин за консумация на плодове извън техния активен сезон. Тогава дори пред блоковете в големите градове се събираха хора, които палеха огньове и в големи казани варяха буркани с компоти.

Приготвянето на компоти е цяло изкуство, което се предава в поколението ни от уста на уста. А точната рецепта, в която е записано времето за варене на различните видове компоти, се предаваше от майка на дъщеря.

Тъй като плодовете са сравнително крехки и нямат нужда от допълнителна кулинарна обработка, то и варенето им под формата на компот от праскови или компот от сини сливи не бива да продължава повече от 10-15 минути.

В противен случай рискувате плодовете да се разкашкат и всичките ви усилия да отидат на вятъра. Приблизително 10-15 минути се варят компотите от круши, къпини. Сливите, вишните, гроздето и кайсиите се варят не повече от 10-ина минути.

Най-дълго продължава варенето на компот от дюли, който трябва да ври около 20-30 минути. На черешите и касисът са им нужни 5-10 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
Общо гласували: 3
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати