Времето за варене на моркови зависи от големината и възрастта им - дали са млади и крехки или по-стари и твърди. Хрупкави моркови се варят около 10-15 минути. Повече време трябва за моркови, които ще се пасират.
За пълното сваряването на морковите са необходими 20-25 минути. Специалистите препоръчват те да се обелват едва след сваряването, защото по този начин в тях се запазват повече хранителни вещества.
Добре е да добавите сол на морковите при приготвянето на крайното ястие, а не по-рано, защото иначе то ще придобие сладък морковен вкус.
Морковите са изключително полезни зеленчуци, които имат неизброими ползи за здравето на консумиращите ги. Те са богати на бета-каротин, който в черния дроб се трансформира във витамин A.
Освен това в редовната консумация на моркови намалява риска от рак на белите дробове, на гърдата или на дебелото черво. Това се дължи на веществото фалкаринол, което е естествен пестицид, отделян от морковите, за да не бъдат нападани корените на растението от гъбички.
Под каквато и форма да добавите моркови към дневното си меню, е добра идея да ги консумирате заедно със сметана или масло, защото така се усвояват по-добре. А най-смелите могат да опитат и нашето предложение за Баница с картофи и моркови.
Коментари