Може ли да се предозира с витамини и какво се прави?

Може ли да се предозира с витамини и какво се прави?

С наближаването на зимата от екрана на телевизора различни уморени домакини ни призовават да защитим себе си и семейството, като им даваме ежедневно еди какви си витамини, които са съобразени с всички изисквания. И мнозина от нас се отбиват в аптеката, за да купят от чудодейните хапчета, с които да черпят близките си всяка сутрин.

Но приемането на витамини съвсем не е безобидно и в никакъв случай не бива да надвишаваме количеството, отбелязано в упътването. В противен случай рискуваме да си навлечем предозиране с витамини или т.нар. хипервитаминоза.

Симптомите на хипервитаминоза са различни. Те се определят от това с кой точно витамин сте прекалили. Когато прекалим с витамин А, ще имаме суха кожа и коса, напукани устни. Предозирането със същия витамин, но под формата на бета-каротин, може да доведе до каротенодермия.

Прекаленият прием на витамини може да се манифестира със стомашен дискомфорт, диария, повръщане и загуба на апетит. Може да получим различни гастроинтестинални проблеми и дори хиперкалциемия.

Предозиране с витамини от B групата ще ни причини главоболие, сънливост и сензорна невропатия.

При първите съмнения за хипервитаминоза трябва да се обърнем към лекар, който да потвърди, че оплакванията и симптомите ни се дължат именно на прекомерен прием на витамини, а не са в резултат на друго заболяване.

Съветът има само информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Рейтинг

3
Общо 2 гласували
5 0
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати