Ошавът е част от традиционната българска трапеза за Бъдни вечер. На 24 декември задължително се хапват само постни ястия, като това е последният ден, в който са забранени месо и млечни продукти. По традиция ястията трябва да бъдат нечетен брой, а задължително едно от тях да бъде ошавът.
Той представлява компот от много видове сушени плодове – сушени сливи, кайсии, ябълки, смокини, круши и др. Ошав можете да си купите от всеки хранителен магазин, но ако държите да запазите максимално автентичния коледен дух, ще си го приготвите у дома.
Става сравнително лесно, не са ви необходими много продукти, освен това е вкусен и има доста добри диетични качества. Хубаво е щом сте решили да го правите в домашни условия, да го приготвяте 1–2 дена преди самия празник. В някои части на България ошавът се приготвя още на Игнажден, който е на 20 декември. Ако желаете да го направите тогава единственото условие е, че трябва да го държите на студено.
В напрегнатото и постоянно заето ежедневие голяма част от хората си правят ошав и на самия ден, така че ако не успеете да спазите традицията – направете го непосредствено преди празничната вечер. Какво ни е необходимо, за да си приготвим вкусен и същевременно полезен ошав?
Ошав за Бъдни вечер
Необходими продукти: 4 ч.ч. сушени плодове, 4–5 с.л мед
Начин на приготвяне: Плодовете, които ще подберете за Бъдни вечер са изцяло по ваш вкус. Най-често се използват сливите, крушите, ябълките и кайсиите. Накисвате си плодчетата във вода поне 3 -4 часа предварително. След като мине това време, ги слагате на котлона, така както са във водата и я оставяте да заври. След като плодовете се сварят добавяте меда. Хубаво е да оставите ошава да изстине в съда, в който е бил сварен.
Ако пожелаете към ошава за Бъдни вечер, може към плодовете да добавите карамфил, канела или ванилия за аромат.
Ето и други вкусни класически рецепти за Бъдни вечер.
Коментари