Ошавът е едно от традиционните ястия, които се поднасят на Бъдни вечер. Той се прави от сушени плодове и традицията повелява да се приготви няколко дни преди празника. Тази зимна ароматна традиция далеч не е задължителна само за този празник.
Задължително ошав се съхранява на студено и тъмно място, като преди да се сложи на празничната трапеза, се подслажда с малко мед.
Ошавът може да се приготви от различни плодове, но най-често се прави от ябълки, стафиди, круши, дренки, сини сливи и кайсии.
Класическа рецепта за вкусен ошав
Необходими продукти:
- 250-300 грама ошав (микс от ябълки, стафиди, круши, дренки, сини сливи и кайсии);
- мед;
- вода;
- по желание можете да добавите и 1-2 пръчки канела.
Ако сте решили да ползвате сушените плодове от магазина, тогава задължително ги измийте преди това. Най-добре е да ги накиснете за няколко часа в студена вода, а след това ги сложете да се варят на котлона. Важно е да ги следите, като всички плодове трябва да омекнат добре, но не и да станат на каша.
Ако сте решили да експериментирате и искате да сложите 1-2 канелени пръчици, тогава ги сложете, когато ошавът е на котлона, за да пуснат аромата си и да добавят една по-различна нотка към традиционния ошав.
След като всички плодове са се сварили, сложете ошава в хладилника, за да се охлади и добавете малко мед, за да го подсладите. Преди нашите майки и баби са го правили 3-4 дни преди Бъдни вечер, но днес повечето домакини се заемат с това един ден преди празника.
Желиран ошав
Предлагаме ви и да поекспериментирате тази година, като за целта да приготвите един по различен желиран ошав.
И така, след като се приготвили класическия ошав, следва да го овкусите с кафява захар или мед по ваше желание. На всеки 500 милилитра течност се слага по 10 грама желатин, като тук е важно да прецените неговото количество, имайки предвид това колко ошав сте приготвили за празничната вечеря с вашето семейство.
Преди това задължително накиснете желатина в студена вода, имайки предвид указанията на опаковката. След това го смесете с горещия подсладен вече ошав.
Разбъркайте всичко добре, докато желатинът не се разтвори напълно. Оставете така приготвения ошав да се охлади до стайна температура и го прелейте в няколко купички. Оставете го да стегне за 4-5 часа в хладилника.
Можете да го сервирате както в самите купички, така и до го извадите от тях, като за целта преди това ги потопите за малко в гореща вода. После обърнете десертни купичките в чинийки, като желирания ошав ще излезе много лесно.
Експериментирайте в кухнята и изпробвайте различни десерти, като така винаги ще можете да изненадате вашите гости с нещо различно на празничната трапеза. Ако и вие искате да опитате нещо интересно, тогава смело можете да приготвите тази година желиран ошав за Бъдни вечер или без повод.
Коментари