Повечето хора биха се съгласили, че обядът е най-трудното за планиране хранене при нисковъглехидратна кетогенна диета.
В днешно време не ни остава достатъчно време за приготвяне на храна по време на натоварената работна седмица. Така че е време да научите тайните за безпроблемно приготвяне на кето обяд и да се нахраните вкусно.
В тази статия ще ви споделим 2 суперлесни и вкусни идеи за кето обяд, които ще ви помогнат да постигнете целите си.
Балсамово пиле с лимон
Необходими продукти: 8 обезкостени пилешки бутчета; 3 с.л. разтопено масло; 200 g нарязан лук; 240 g настъргано червено зеле; 2 с.л. смляна лимонова кора; 2 дафинови листа; 2 ч.л. розова хималайска сол; 1 ч.л. изсушена италианска подправка; 1 ч.л. черен пипер; 1.5 с.л. балсамов оцет; 5 с.л. зехтин
Начин на приготвяне:
1. В загрята тенджера добавете 2 с.л. масло;
2. Докато маслото се разтопи, обелете и нарежете лука. Пригответе лимоновата кора и червеното зеле;
3. Добавете лука, зелето и лимоновата кора. Бъркайте до омекване;
4. Добавете пилешките бутчета, подправките и дафиновите листа. Разбъркайте добре и гответе до покафеняване на пилето;
5. Прибавете оцета. Затворете капака на тенджерата. Гответе на силен огън в продължение на 20 минути;
6. Отворете капака и разбъркайте. Добавете последната супена лъжица масло;
7. Поръсете със зехтин или масло от авокадо.
Хранителни стойности: Калории: 325; Въглехидрати: 6.9 g; Протеин: 29; Мазнини: 17.8 g;
Лазаня с ниско съдържание на въглехидрати
Необходими продукти: 1 с.л. масло, кокосово масло или свинска мас; 400 г пикантна италианска наденица; 425 г сирене рикота; 2 с.л. кокосово брашно; 1 цяло яйце; 1/2 ч.л. сол; 1/2 ч.л. черен пипер; 1 ч.л. чесън на прах; 1 голяма скилидка чесън (ситно нарязана); 100 г сирене моцарела; 75 г сирене пармезан; 4 големи тиквички, нарязани на дълго; 470 г сос Маринара; 1 с.л. италианска подправка; 30 г босилек.
Начин на приготвяне:
1. Нарежете тиквичките и след това ги поръсете с морска сол. Поставете осолените тиквички върху хартия за печене за 30 минути. След това преместете тиквичките върху нова хартия, за да извлечете максимално влагата;
2. В голям тиган загрейте 1 с.л. масло или мазнина по избор на средно-висока температура. Прибавете наденицата. След покафеняване свалете от котлона и оставете да се охлади;
3. Загрейте фурната до 190°C и намажете съда за печене със спрей за готвене или с масло;
4. Добавете сиренето рикота, моцарелата, пармезана, яйцето, кокосовото брашно, солта, чесъна, чесъна на прах и черния пипер в малка купа и разбъркайте до получванаето на гладка смес. Оставете настрана. Добавете италианска подправка и соса Маринара. Разбъркайте добре и оставете настрана;
5. Наредете нарязаните тиквички на дъното на предварително намазана с мазнина тава. Поръсете тиквичките със сместа от сирената, прибавете италианската наденица и след това добавете един слой от соса. Добавете останалото количество моцарела и поръсете с останалия пармезан;
6. Покрийте тавата с фолио и печете в продължение на 30 минути. Премахнете фолио и печете още 15 минути до златистокафяво. Извадете от фурната и оставете за 5-10 минути преди сервиране. По желание поръсете с пресен босилек.
Хранителни стойности: Калории: 364; Въглехидрати: 12 g; Протеин: 32 g; Мазнини: 21 g;
Да ви е вкусно!
Коментари