Лесно и бързо можете да приготвите вкусен обяд, който да е в същото време и здравословен. Задължително използвайте зеленчуци, те са гаранция за здравословно хранене.
Вкусно здравословно ястие е карфиолът с настърган кашкавал. Необходими продукти: 500 грама карфиол, който може да бъде заменен с броколи, 100 грама кашкавал, 200 грама течна сметана, 4 скилидки чесън, зелени подправки на вкус.
Карфиолът или броколите се варят десет минути и се отцеждат. Сметаната се смесва с нарязания на ситно чесън и се добавя сол на вкус. Карфиолът се разпределя в тава, намазана с олио, полива се със сметаната и се поръсва с настъргания кашкавал. Пече се до златисто.
Рибата със зеленчуци се приготвя лесно и бързо и е вкусна, а също така и полезна. Необходими продукти: 4 скумрии, 1 глава лук, 2 моркова, 2 домата, 1 китка магданоз.
Рибата се обезкостява, поръсва се със сол и подправки на вкус, в средата на всяка риба се слагат по три супени лъжици зеленчуци, които предварително са били нарязани на ситно и запържени. Поръсва се с нарязан на ситно магданоз.
Всяка риба се навива на руло и се слага в намазана с мазнина тава. Пече се на 200 градуса, докато рибата стане готова.
За да бъде обядът ви здравословен, избягвайте пърженето, варете продуктите във вода или ги гответе на пара, печете ги на фурна или на скара.
Много лека и свежа е салатата от целина. Необходими продукти: 1 стъбло от целина, 4 червени чушки, 100 грама орехи, 100 милилитра цедено кисело мляко или заквасена сметана.
Всички зеленчуци се нарязват на дребно, добавя се сметаната, разбъркват се, добавя се сметаната и се поръсва със смлени орехи.
За да е вкусен и здравословен десертът, направете джинджифилово желе. Необходими продукти: парченце корен от джинджифил, около 6 сантиметра дълго, половин лимон, 1 чаена лъжичка зелен чай, 2 чаени лъжички захар, чаша и половина вода, 3 чаени лъжички желатин.
Джинджифилът и лимонът се нарязват на кръгчета. Една чаша вода се кипва и се запарва зеленият чай, в който се добавят джинджифилът и лимонът.
Запарва се под капак петнадесет минути. Чаят се прецежд Желатинът се накисва в половин чаена чаша вода и се оставя да набъбне. Затопля се на котлон, но без да кипи.
В чая се добавя захарта и желатинът, разбърква се и се прецежда отново. Налива се в правоъгълна форма и се оставя да се стегне в хладилника. След като се извади от хладилника, се вади от формата и се нарязва на кубчета.
Коментари