Грейпфрут

Грейпфрут

Дървото грейпфрут достига до 4.5-6 метра и има кръгла корона от разпрострени нагоре клони. Плодът е почти кръгъл или сплеснат до леко крушовиден, с до 10-15 см ширина, с гладка, фино напукана кора, която има дебелина до 1 cм. Цветът на грейпфрута е бледо-лимонов, понякога леко зачервен отвън и бял, порест и горчив отвътре. Вътрешността му се състои от 11 до 14 сегмента, отделени с тънки, ципести донякъде горчиви стени, а съдържанието им е много сочно, сладко-кисело и много ароматно.

Дълги години се е считало, че грейпфрутът е разновидност на помелото, докато през 1948 г. цитрусовите специалисти започват да твърдят, че той е случаен хибрид между помело и портокал. Грейпфрутът е описан за първи път през 1750 г. от Грифит Хюджис, който го нарича "забранения плод" на Барбадос. През 1789 г. Патрик Браун съобщава, че този плод вирее в по-голямата част от Ямайка. Популярното наименование грейпфрут всъщност се дължи на неправилното класифициране на плодовете, като разновидност на гроздето от английски ботаник Джон Лунан.

За търговски цели грейпфрут се отглежда главно в Ямайка и Тринидад, но скоро се разпространява и в Бразилия, Южна Америка и Израел. През 1945/46 г. Съединените щати и основно Флорида произвеждат рекордните 2 285 000 тона грейпфрут. Други страни, заели се с производството на грейпфрут са Мексико, Аржентина, Кипър, Мароко, както и някои райони на Южна Америка.

Състав на грейпфрут

100 гр. грейпфрут съдържат 34-46 калории и 0.5-1.0 гр. протеини. 100 гр. сок от грейпфрут от своя страна съдържа 37-42 калории и 0.4-0.5 гр. протеини. Грейпфрутът също е богат на калций, фосфор, желязо и витамин А. В грейпфрута се съдържа голямо количество витамин С, витамин В9, магнезий, калий, ликопен /важен антиоксидант/. Ако се яде с белите ципи, грейпфрута е чудесен източник на пектинови фибри.

Видове грейпфрут

Дънкан - плодът е кръгъл с много светло жълта кора, силно ароматен, много сочен, с много на брой семена. Отглежда се за търговски цели в Индия.

Сок от грейпфрут

Фостър - плодът е сплеснат, средно-голям, кората е светло жълта, но зачервена на места, гладка, вътрешността също е розова, с добро качество, въпреки многобройните семена. Не е много популярен и се отглежда във Флорида, Тексас, Аризона и Индия.

Марш - водещият сорт грейпфрут, отглеждан във Флорида, Калифорния, Тексас, Аризона, Южна Америка, Австралия, Южна Африка, Израел и Индия. „Оробланко” - кръстоска между грейпфрут и помело, направени през 1958 г. от генетици.

Парадайз Невъл - плодове е сплеснати и по-малки, отколкото на типичен грейпфрут. Отглежда се близо до Флорида.

„Ред блаш” – тук са включени всички видове червени грейпфрути.

Грейпфрутът вирее при топъл субтропичен климат. Температурните различия влияят върху продължителността на периода от цъфтежа до зрялост на плодовете. Влажността на климата допринася за дебелината на кората, като при сух климат кората е дебела и груба.

Избор и съхранение на грейпфрут

Цветът на грейфрут може да бъде силно подвеждащ. Червеният отвътре плод не винаги означава узрял добре плод. По-важен критерий е блясъкът - дали кората отразява светлината или цвета е с матов оттенък. Купувайте тежки за размера си плодове, които се поддават съвсем леко на натиск. Избягвайте меките плодове с нарушена цялост.

Грейпфрутът се съхранява при около 18° С за около една седмица или в отделение за плодове в хладилник за 2 или 3 седмици. Както плода, така и сока от него подлежат на замразяване.

Видове грейпфрут

Грейпфрут в кулинарията

Грейпфрутът се консумира както в сурово състояние, понякога леко подсладен, така и преминал през топлинна обработка. Често се използва в плодови сладкиши, плодови салати, желатини и пудинг. Грейпфрутът също често се консервира в сироп. В Австралия се използва за направа на мармалад, желе.

Сокът от грейпфрут се предлага като напитка - пресен, консервиран, на прах, концентриран или замразен. От него може да се направи отличен оцет или вино, при внимателно ферментиране.

Ползи от грейпфрут

Кората на грейпфрута е захаросана и е важен източник на пектин за запазването на други плодове. Маслото от кората, изцедено или дестилирано, често се използва за аромат на безалкохолни напитки. Основната съставка в това масло е нукатон, която добавена в сок от грейпфрут на прах, засилва аромата на разтворения сок. Нарингинът, извлечен от вътрешната кора на грейпфрута, се използва за придаване горчив вкус на тоник напитките, горчивия шоколад и някои видове сладолед.

Маслото от грейпфрут е тъмно и много горчиво, но при рафиниране придобива бледо-жълт цвят, мек и много приличащ на маслиновото масло вкус и има същата употреба. Поради това, че това са ненаситени мазнини, неговото производство нараства значително след 1960 г.

Грейпфрута е полезен за сърдечно-съдова система - чрез нарингина той подпомага за отстраняването на старите червени кръвни клетки. Сокът от грейпфрут елиминира запек, подобрява храносмилането, като усилва отделянето на стомашни сокове. Чрез галактуроновата киселина и пектина, които се съдържат в грейпфрута, се намалява холестерола.

Червен грейпфрут

Чаша сок от грейпфрут подобрява съня, успокоява нервите и премахва безсънието.

Вреди от грейпфрут

Хора, които страдат от алергии към цитрусовите плодове почти задължително имат алергия и от грейпфрут, поради което трябва да го избягват. Негативен ефект на грейпфрута е и свойството на да намалява действието на около 50 вида лекарства. Това се получава поради това, че сокът от грейпфрут унищожава действието на специфичен ензим, отговорен за разграждането и усвояването на тези лекарства.

Когато се получи това, концентрацията на определеното лекарства в кръвта нараства, което може да доведе до редица токсични ефекти. Сред лекарствата, чието действие се променя от цитрусовия плод са предназначените за сърдечно-съдови проблеми, хипертония, астма, алергии, кръвосъсирване, кашлица, инфекции, висок холестерол.

Смята се, че грейпфрута намалява действието на противозачатъчните медикаменти, което може да стане причина за нежелана бременност.

5 10
4 6
3 8
2 5
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (17)

Изпрати
alabala
alabala
19.03.2013 13:50
В продължение на 3 месеца бях на диета, като закуската се състоеше само от грейпфрут. Обядът беше филия черен хляб с резен кашкавал, а за вечеря салата, но не голямо количество. В началото беше наистина трудно, но след седмица се свиква. При мен грейпфрута подтискаше апетита. :) та така за 3 месеца свалих 30 килограма и се чувствах страхотно, не само заради свалените килограми, но имах повече енергия, спях по-добре :)
4
1
Lili
Lili
14.12.2011 11:09
Абе то с подходяща диета и спорт не ти трябва грейпфрут да отслабнеш. Ако спреш да ядеш съвсем ще се вталиш.... първото нещо в диетата е да се намали количеството на храната, след това и самата храна - повече плодове и зеленчуци. Погледнете шепите си - това е вашия стомах, колко храна ви трябва, за да го напълните? А грейпфрутът е страхотен плод, както всеки друг - чудесно разнообразие през зимата - на сок или не - добавя много минерали и витамини. Няма нужда да се тровите с изкуствени хапчета.
1
2
Lud za vrazvane
Lud za vrazvane
20.11.2011 17:44
Грейпфрутът не е полезен за нищо. Даже е вреден. Това е така защото е хибрид. Плодът неутрализира действието на всички витамини получени при хранене.
1
6
Ро
Ро
07.09.2011 13:41
Съгласна съм със Сесил и Питанка. И с д-р Хаус. Според много източници, грейпфрутът има отслабващо действие, но за да има наистина ефект, трябва подходяща диета и тренировка. Аз предпочитам фитнеса при желание за по-значителни резултати и каланетиката за смъкване на няколко кг или поддържане на теглото, а като диета - хранене, осигуряващо отрицателен калориен баланс. С фитнес и с ограничаващ хранителен режим отслабнах с 30 за около 8-9 месеца
3
0
krasi625
krasi625
22.07.2011 16:08
Спасе, за да отслабнеш толкова, сигурно си тежал 250 кг.
5
0
zarkata
zarkata
11.05.2011 10:41
Може би наистина има ефект, ама май само грийфрути трябва да се ядат, иначе малко не ми се вярва за 10 дни, 32 кг.
1
0
ппп
ппп
19.04.2011 12:09
Какви са тези килограми, хората нямаше да се мъчат с нищо друго, ако ставаше само с грейпфрут. Не, че не е полезен, напротив, но 50 кг. може.
0
2
Сисил
Сисил
14.03.2011 14:11
Май някой е забравил запетайката. Така, че най-добре да се спрем на разума и 3,9 за 10 дена.
1
0
питанка
питанка
20.02.2011 17:56
Е, Спас и Миглена се оляха. Не се бъзикайте с хорските проблеми, моля. Истината за отслабването е само една - яжте по-малко, ама много по - малко.
1
0
наташа
наташа
16.02.2011 21:57
Интересно 39 кг. за 10 дни. Моля ви, споделете как става. Аз също имам нужда да сваля доста килограми.
0
1