Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Перфектният арабски шиш кебапЗа разлика от европейската кухня, където пилешкото, свинското и телешкото месо за сред най-предпочитаните, жителите на Арабския свят залагат най-вече на агнешкото.
То присъства на всяка една трапеза не само...
22 Окт.
Гръцки шишНаденицата нарязваме на кубчета, а доматите на ситно.
В подходящ съд слагаме наденицата и към нея прибавяме предварително натрошеното сирене, нарязаните домати, ригана, зехтина и сол на вкус, след което разбъркваме всичко...
27 Януари
Хански шишПодправките за маринатата се смесват в купа и разбъркват хубаво. Месото се реже на еднакви кубчета и престоява поне 3 часа в маринатата.
Парчетата се увиват в тънки филийки еленски бут и се нижат на шиш, като се редуват...
20 Май
Шиш ТаукПилешките бутчета почистете от кожата и костите и ги нарежете на парчета с големина около 2.5 см. Поръсете месото със сол и черен пипер.
Добавете към него червения пипер, чесъна, киселото мляко и лимоновия сок и добре...
02 Дек.
Пилешки шишНастържете лука и го смесете заедно с чубрицата, черен пипер и сол. Нарежете месото на едри парчета и го прибавете към горната смес.
Оставете да престои на хладно място няколко часа. Нанижете парчетата месо на шишове...
26 Септ.
Комбиниран шишНарежете всички видове месо на средно големи парчета, които се мариноват във виното, част от нарязания лук, червен пипер и ситно нарязан магданоз. Оставете ги да престоят в хладилник около 2 часа.
Останалият лук нарежете...
01 Април
Шиш-кебапНарежете месото на еднакво големи парчета, които да не са по-големи от размера на доматите. Почистете печурките и при нужда ги нарежете на кръгчета.
Лукът се нарязва на осминки, а доматите на половина, а чушките на големи...
17 Юли
1
Болярски шишПарчето месо се овалва в подправки и както е цяло, се пече на 180 градуса в продължение на 1 час. По време на печенето, за да остане крехко. постоянно се обръща.
Зеленчуците се режат на шайби и се запичат в нагорещен...
17 Септ.
Шиш-кебапНарежете месото на еднакво големи парчета, които да не са по-големи от размера на доматите. Почистете печурките и при нужда ги нарежете на кръгчета.
Лукът се нарязва на осминки, а доматите на половина, а чушките на големи...
17 Юли
1
Шопски шиш кебапНарежете месото на парчета и го овкусете.
Направете шишчета, като редувате с лютите чушлета. В сгорещена мазнина се задушават от двете страни.
В същата мазнина се задушава лука, чесъна и доматите. Като се изпари водата...
03 Юли
Сандвич Шиш ТаукЗапочваме с измиване, обезкостяване и почистване от кожите на пуешките бутчета. След което ги нарязваме на малки парчета и ги осоляваме.
Поставяме парчетата пуешко месо в купа заедно с киселото мляко, зехтина, сока от...
10 Окт.
Баклавички на шишСчукайте ореховите ядки на по-едро, отделно разтопете маслото.
Вземете един лист от корите и намажете с масло. Поставете шиша откъм тясната страна на листа и започнете да навивате на руло, но не до края, т. е. 2 см преди...
09 Февр.
Агне на шишИзмиваме агнето много добре, след което го изцеждаме.
Посоляваме го отвътре и отвън със сол и черен пипер и го напълваме с нарязания на ситно лук, магданоз и джоджен.
Зашиваме го добре с конец. и го набождаме на дървен...
20 Февр.
Класически шиш кебапСлед като сме си измили месото и подсушили, го нарязваме на еднакво големи парчета.
Почистваме си лука и него нарязваме на ситно, а чушките - на големи парчета.
Тези продукти заливаме с марината за месо, приготвена...
23 Януари
Мързелив Шиш ТаукИзмийте и почистете пилето. Всички останали съставки разбъркайте много добре и накиснете пилето с така приготвената марината.
Уверете се, че е намазано и отвътре с нея. Покрийте съда, в който е пилето и оставете да се...
30 Дек.
Пилешки шиш таукСмесете всички продукти за маринатата в съд и разбъркайте хубаво, докато сместа не стане еднородна.
Месото го изчистете от жилките (ако има такива) и го нарежете на кубчета.
Прибавете го към купата с маринатата и разбъркайте...
07 Февр.
Традиционен шиш-кебапНарежете месото на късчета. Поръсете със сол и черен пипер. Полейте месото с лучена вода, която се приготвя като настържете 2 глави, които трябва да врат във вода.
Оставете месото да се овкусява 1-2 часа. Набодете го на...
01 Окт.
1
Кюфтенца на шишЛукът се настъргва и се смесва с каймата, черния пипер и кимиона. Оформят се малки кюфтенца.
Нанизват се на шишчета, като се редуват кюфтенце и резен червен лук.
Напръскват се с малко олио и се запичат на скара. По...
14 Юли
Риба на шишПочиствате рибата и я режете на порции. По желание може да овкусите вътрешността на рибите и да ги нанижете цели.
Овкусявате със сол и черен пипер. Оставяте я да престои така около един час, след което я набождате на...
22 Февр.
Свинско на шишСложете виното да ври на котлона, докато се редуцира на 1/2. Добавете захарта и снемете от котлона. Нарежете морковите на кръгчета, а чушките и лука на квадрати е еднаква големина.
Нарежете свинското на по-големи късове...
15 Май
Наденица на шишНаденицата нарязваме на парчета дълги 3 см. Сланината режем на по-дребни парчета. Обелваме лукчетата.
На намокрено шишче започваме да подреждаме наденица, сланина и главичка лук, като ги редуваме.
Печем на скара, във...
14 Ноем.
Агнешко шиш кебапНарежете агнешкото месо на средно големи парчета. Овкусете ги със сол и черен пипер и ги залейте с олиото. Нанижете шишове, като редувате парчета месо, гъби, цели или срязани на две и люти чушки.
Така приготвените шишове...
11 Дек.
Пуйка шиш кебапЕдри кубчета месо се редят на шишче с парчета зелена и червена чушка, домат, лук и тиквичка..
Намазват се със смес от олио, счукан чесън, ломонов сок, доматено пюре, черен пипер и соев сос.
Пекат се около 15 минути...
11 Февр.
Пържени картофи на шишОбелваме картофите и всеки един го набучваме на шиш.
Нарязваме картофа внимателно на филийки, но така че да остане цял.
Овалваме в брашно и пържим картофите в голямо количество олио до готовност....
19 Септ.
Адана кебап на шишНаситнете лютата чушка, обикновената чушка и лука. Добавете ги при каймата, разбъркайте и овкусете с маслото и подправките.
Покрийте купата с фолио за свежо съхранение и оставете каймата да престои в хладилник няколко...
11 Май