gotvach.bg»Статии»Любопитно»Какво е отлежало кафе?

Какво е отлежало кафе?

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Готвач
42473
Отлежало кафе
Разпределител за прибори с 6 отделения и екстра приставка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Разпределител за прибори с 6 отделения и екстра приставка
11.00 лв.
Виж ››

Стареенето подобрява вкуса на зърната кафе, но по-възрастните невинаги са по-добри. През последните години се наблюдава тенденция към застаряване на кафето, което може да се сравни с тезата: Отлежалото вино е страхотно. Отлежалото уиски е по-добро!

Макар да звучи супер, не е непременно вярно, че всички видове кафе ще бъдат добри само защото са отлежали. Отлежаването на кафето обаче не е съвсем новост.

Ето малко от историята на отлежалото кафе, очаквания и истини.

Когато кафето за пръв път дошло в Европа около 1500-та година, то е било отлежало. По това време доставките на кафе в Европа идвали от пристанището на Мока в днешния Йемен. Вносът на кафе в Европа изисквал дълго пътуване по море, така че естествено е имало време да остарее. Времето и соленият морски въздух значително променили кафето.

Европейците го предпочитали пред вкуса на прясно кафе. Всъщност, когато Суецкият канал бил отворен през 1869 г., европейците в голяма степен отхвърлили прясното кафе, което им било вече достъпно, в полза на отлежалото.

Зелено кафе

Така се стигнало до това, че кафето умишлено е "състарявано" в продължение на шест месеца или повече в големи отворени складове в пристанищата за превоз. Това място осигурявало изобилие от солен морски въздух, за да имитира процеса на стареене, с който европейците от онова време са свикнали.

С течение на времето желанието за отлежало кафе е избледняло, а прясното кафено зърно станало предпочитан вид кафе в Европа.

По същия начин връзката на САЩ с отлежалото кафе се променя през годините, тъй като прясното кафе става все по-достъпно. През последните години обаче тенденцията за целенасочено състаряване на кафето нараства в Европа, Америка, Тайван и другаде.

Очаквания

Кафе

Много търговци са имали свръх очаквания за отлежалото кафе като ценен продукт, сходен с отлежало вино или уиски. Макар това да е вярно за някои кафета, други са просто застояли, старите кафета се препакетират като специален продукт.

Нещо повече, някои хора твърдят, че всяко кафе отлежава добре. Това е много спорно. Твърди се и, че колкото е по-старо кафето, толкова по-добре. Още веднъж - това е много съмнително.

Истината

Само някои видове кафе са подходящи за тази процедура. Те трябва да остареят при подходящи условия, в противен случай губят маслата, които придават аромата и вкуса на кафето. В такъв случай кафето просто става остаряло.

Също така повечето експерти са съгласни, че кафето не продължава да се подобрява с възрастта, тъй като просто губи повече от вкуса си. Така че, ако си купите кафе, което е на осем години, може да не искате да го пиете!

Отлежалото кафе не е същото като старото кафе. Истински отлежалото кафе е внимателно съхранявано, обикновено от шест месеца до три години. То се следи редовно и зърната се завъртат, за да се разпредели влагата. Така също се предотвратява появата на мухъл и гниене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest