Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Най-добрите витамини за метаболизма

Най-добрите витамини за метаболизма

витамин С е отличен за бърз метаболизъм
Двойна тенджера за кускус и ориз - 26см, 10л-21%
Качество без компромис:
Двойна тенджера за кускус и ориз - 26см, 10л
94.00 лв.
74.26 лв.
Виж ››

Как да определим кои витамини са подходящи за метаболизма ни? Това може да стане, след като сме наясно какво представлява метаболизмът и кое му оказва влияние?

Същност на метаболизма

Ако трябва да го дефинираме по някакъв начин, метаболизмът е съвкупност от реакции, с които организмът регулира своите основни функции като: дишане, поддържане на температурата на тялото, дейността на сърцето и останалите органи и други. С други думи метаболизмът е скоростта, с която тялото ни преработва храната до енергия. Затова говорим за бавен и бърз метаболизъм.

Фактори, влияещи на метаболизма

Метаболизмът и телесното тегло са силно обвързани, тъй като, ако приемаме повече енергия, отколкото е нужна на тялото, за да извършва функциите си, тя се складира под формата на мазнини в тялото.

За да може метаболизмът да е достатъчно бърз, за да не се натрупват мазнини и да се повишава теглото, е нужен добър подбор на храна и движение, най-често под форма на тренировки.

бърз метаболизъм и витаминозни храни

Добре балансираният хранителен режим влияе благоприятно върху скоростта на метаболизма. Най-добрият начин да се ускори този процес е чрез балансирано хранене. В него важно място заемат витамините. Някои от тях са отличен балансьор на метаболитните процеси. Ще споменем някои от тях. Витамини, които са най-добри за метаболизма:

Витамин С - много добър стимулатор на процесите на обмяната е витамин С. Той не се запазва дълго в тялото и трябва да се набавя по изкуствен начин през цялото време. Това става чрез плодове и зеленчуци, богати на този витамин, или с хранителни добавки.

Витамин В12 - този витамин подпомага процеса на превръщане на хранителните вещества в глюкоза. Тялото я използва като източник на енергия. Останалите витамини от група В също играят важна роля в процесите на обмяната.

Витамин D - след изследвания е установено, че приемът на витамин D дава добри резултати в процесите на обмяната на веществата и затова на желаещите да ускорят метаболизма си се препоръчва дневният прием да не пада под 5-10 милиграма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest