Теснолистната върбовка е полезна билка, срещаща се в гори, по пасища или по изгорели тревни площи. Притежава способността да расте на места, където е имало пожари. От английски, името й се превежда „огнена трева“. У нас се среща по високите части на планините Витоша и Рила. Освен по българските ширини, може да я откриете и в цяла Европа, Северна Америка и Африка. Теснолистната върбовка има красиви, дълги тъмнорозови цветове, в които се крие чудодейната й сила.
Височината на стеблото й варира от 50 до 150 см, а тази на листата - от 4 до 15 см. Формата им е тясна и заострена, което не бихме могли да кажем за красивите цветове. Те са доста по-широки, а що се отнася до формата им, едва ли ще откриете два еднакви цвята. Всеки има свой характерен облик.
Теснолистната върбовка се събира един път в годината и брането й обикновено се осъществява през месец юни. Църфти до септември. От около 3-4 кг свеж цвят се получава 1 кг сушен. Важен е и процесът на ферментация. Събраният цвят се разпределя равномерно върху вестник или друга повърхност и се оставя от 6 до 12 часа.
Когато това време отмине, растението се стрива, докато потъмнее и се навлажни от собствените си сокове. Стритият цвят се прибира в целофан или съд за 24 часа. Щом усетите приятен плодов аромат, може да преминете към сушенето. Може да се суши както в сушилня, така и като се остави да престои на сянка. Трябва да се съхранява на хладно и сухо място, и би могла да издръжи до 2 години, ако се съхранява в дишащ съд, кутия или друг вид опаковка. Престояването й съдейства за обогатяване на вкусовите и ароматните й свойства.
Нейните лечебни свойства са широко познати в медицината. Билката има положително действие при различни алергии, болки, стомашен дискомфорт, безсъние, главоболие, дихателни проблеми, за детоксикация на организма, при затруднено кърмене на родилки, за по-лесно сваляне на излишни килограми, за проблеми с простатата при мъжете. Действа успокояващо върху нервната система и естествено антистрес средство, напълно безопасно за здравето.
Лечебната билка е известна и под името Иван-чай, това е названието й в Русия. Името е дадено от руската местност Копорие, разположена близо до Санкт-Петербург. Там някога живят един младеж, на име Иван, който обичал да се разхожда сред природата, по поляни и гори. Правил го много често и щом хората го видели, си казвали, че Иван пак отива да търси чай. И така, те кръстили на него едно красиво, лечебно растение.
Избрали точно тази билка, защото нейният цвят бил като този на ризата на момчето. Това е историята на върбовката, свързана с корените й в Русия. Именно там, обаче, преди готини растението се е разменяло за злато, толкова високо ценени са били неговите свойства. Смята се, че това е най-здравословният чай в света, защото има функцията за предпазва от заболявания и инфектиране, ако околната среда е силно замърсена. Популярен сред хората става още през 13 век, когато мъжете са го пили за сила и издръжливост, а жените за успокояване, особено когато навлизали в напреднала възраст. С растението се третирали рани, изгаряния, обриви и други кожни проблеми.
Благодарение на съдържанието си на манган, мед и желязо, теснолистната върбовка подсилва имунитета и защитните реакции на организма. Стомашните проблеми се облекчават заради съдържанието на витамин С и клей. Част от останалите полезни елементи в състава й са: никел, молибден, калций, калий, натрий и т.н. Ако чаят се консумира редовно като вода за уста, би могъл да предпази зъбите от кариеси, венците от кървене и други дентални проблеми.
Билката може да се консумира под формата на чай, като подправка към салати и супи, щом се изсуши, като етерично масло, благоприятно за косата и кожата. Корените й са сладки и стават за директна консумация в суров, необработен вид.
Теснолистната върбовка притежава редица благоприятни за организма и тялото свойства: антиоксидантни, противовъзпалителни, антиязвени, такива, укрепващи имунната система и забавящи процеса на стареене. Тя съдейства за правилното функциониране на пикочопровода, поради което има положително въздействие при проблеми с простатата. Що се отнася до това състояние, хубаво е да се приема по 2 пъти на ден.
Пригответе си отвара, като залеете 1 ч.л. теснолистна върбовка с 250 мл гореща вода. Оставете за 30 минути и консумирайте ежедневно по 2 ч.л. - сутрин, за сила, енергия и тонус, и вечер - за отпускане, премахване на стреса и напрежение, за качествен и пълноценен сън. Може да запарите чаят до 3 пъти и той няма да изгуби лечебните си свойства. Освен решение на проблем с пикочните пътища, това е и страхотен начин за профилактика и предотвратяване на такъв.
Положителни свойства на този вид върбовка са доказани във времето, но това не изключва комбинирането и с други полезни растения и билки. Може да я съчетаете със зелен чай, джинджифил или растения като лесна, усойче и т.н.
Ако сте любители на чая, то по-добре пийте такъв, отколкото обикновен. Препоръчването му от специалистите е на база полезните свойства, които има за цялото тяло. Докато обикновеният чай е с високо съдържание на кофеин, Иван чаят не съдържа никакви пристрастяващи елементи, които могат да превъзбудят организма в случай на предозиране. Освен това, той е лесен начин да намалим или дори да спрем напълно приема на захар или друг подсладител.
Според проблема, който имате, или състоянието, което искате да предотвратите, освен приема на теснолистна върбовка, трябва да се съобразите с начина си на живот. Направете менюто си по-здравословно, а активността – по-интензивна. Така ще бъдете здрави, енергични, с отлична форма и балансиран организъм. Както споменахме, можете да си го набявате сами. Ако нямате тази възможност, лечебният чай се предлага в аптеките и специализираните магазини за билки.
Ето няколко рецепти за ястия с теснолистна върбовка:
Вариант 1: Подправка от теснолистна върбовка
Растението може да се приема и под формата на вкусна подправка, прибавена към любимите ви ястия.
Необходими са ви еднакви количества листа от върбовка, киселец и медуница. Трябва да ги нарежете на ситно и да ги осолите добре. Леко разтрийте получената смес между ръцете си и поставете в подходящ съд. Може да съхранявате подправката и в хладилник. Добавят се най-вече към различни супи.
Вариант 2: Салата с теснолистна върбовка
Необходими са ви 100 грама стъбла и листа от растението, 1-2 с.л. хрян, 1 глава лук.
Върбовката се залива с 1 литър вряла вода, оставя се за 5-10 минути, след което се прецежда. Към нея се добавят лука и хряна. Добавя се сол на вкус, както и майонеза или сметана по избор.
Вариант 3: Друга салата с теснолистна върбовка
Необходими отново са ви млади стъбла от растението, киселен и подправки на вкус.
Стъблата се нарязват на ситно. Към тях се добавят няколко листа киселен, сол на вкус и някакъв пикантен завършек - горчика, доматен сос или нещо друго.
Вариант 4: Супа от теснолистна върбовка
Нуждаете се от: 100 гр листа от коприва, 100 гр листа от киселец, 100 гр стъбла и листа от върбовка, 1 морков, 1 глава лук, 2 картофа, олио, сол и други подправки на вкус.
Най-напред трябва да нарежете на много ситно листата и стъблата от върбовката, киселеца и копривата. Когато го направите, ги смесвате в подходящ съд и ги заливате с 1 литър гореща вода. След 5-10 минути прецеждате. В друг съд задушавате растенията с малко олио, около 30-40 мл. Трябва да си подготвите лука и моркова, които се настъргват не много ситно, може и да ги нарежете. Що се отнася до картофите, те се белят и режат на малки кубчета. Всички продукти се изсипват в съд със 1. 5 л вода, до завиране и омекване на картофите, защото те отнемат най-много време. Няколко минути преди ястието да е готово се добавят и подправките. Може да добавите малко горчица или настърган хрян.
Започвайки деня си с теснолистна върбовка, ще осигурите на организма си необходимия тонус и енергия, които да ви държат през целия ден. Лесен начин да предпазите организма си от редица заболявания, чудесна профилактика и ценен спътник в битката с токсини във и извън тялото. Щом го опитате веднъж, със сигурност ще се разберете защо чаят от теснолистна върбовка носи славата на най-здравословният чай на света!
Коментари