Шоколадът може да предизвика депресия, а не е средство за лечение срещу нея. Това неочаквано изявление бе направено от учени от Университета на Калифорния в Сан Диего, съобщава руската преса.
Те твърдят, че хората, които редовно консумират шоколад и шоколадови изделия, по-често попадат в депресивни състояния и меланхолия, отколкото всички други. Изследването на почти хиляда възрастни е категорично, че колкото повече един човек яде шоколад, толкова по-лошо настроение има.
Досега се смяташе, че шоколадът държи първенство сред продуктите, способни да неутрализират депресивните състояния. Това свойство му е приписвано заради съдържанието на веществото фенилетиламин в зърната на какаото. То стимулира отделянето на ендорфини - хормоните на щастието.
Според д-р Рос Натали от изследователския екип обясненията за този парадокс, че шоколадът не помага срещу депресия, а води до нея, могат да бъдат няколко.
На първо място депресираните вече хора посягат към шоколада като средство за самолечение за подобряване на настроението. На второ място, във време на стрес се увеличава жаждата за шоколад, но това носи само краткосрочни полза. А в дългосрочен план може да доведе до негативни последици. И накрая, сам по себе си шоколадът може да се яви причина за лошо настроение.
Засега учените все още не бързат да правят категорични изводи и продължават да търсят истината.
А миналата есен изследователи от Университета в Кардиф стигнаха до едно неочаквано откритие. А именно, че децата, които ядат бонбони и шоколад всеки ден, са много по-склонни към насилие в зряла възраст, отколкото тези, които нямат страст към сладкото.
Коментари