Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Червените портокали удължават живота

Червените портокали удължават живота

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Червени портокали

Витамин С и други мощни антиоксиданти, които се съдържат в големи количества в червените портокали, ефективно дезактивират свободните радикали, укрепват значително имунитета и помагат за изгарянето на мазнините.

В това отношение те са много по-ценни от обикновените оранжеви портокали. Червените портокали са признати от световноизвестни специалисти по храненето като важен компонент на балансирана диета, богата на полезни вещества за организма ни.

Не само цветът отличава червените портокали от оранжевите. Освен това те са съвсем различни на вкус, а също така имат огромен заряд от антиоксиданти като например флавоноиди и оксикорични киселини, които заедно забавят процесите на стареене на организма.

Сокът от червени портокали съществено намалява килограмите и противодейства на натрупването на мазнини в тъканите. Това е свързано с антоцианите, пигменти в тъмночервен и син цвят, които са известни с високата си антиоксидантна активност.

Конкретният им ефект се проявява в намаляването на натрупването на триглицериди и мастни запаси. Антоцианите, които се съдържат в червените портокали, модулират триглицеридите, като ги преобразуват непосредствено в енергия.

Цитруси

За да се забавят активно процесите на стареене на организма, диетолозите препоръчват консумацията поне на четири червени портокала дневно. Другият вариант за консумация на червените плодове е да се пие сок от тях.

Същите свойства притежават и сицилийските червени портокали, които са с оранжева кора като обикновените. Вътрешността им обаче е в наситено червено.

Вкусът им напомня този на малини. Специалисти по растенията твърдят, че сицилийските портокали стават по-червени отвътре, когато в периода на тяхното узряване дните са много горещи, а нощите - студени.

Италиански учени направили експеримент с лабораторни мишки, като две групи от тях хранели няколко дни с висококалорична храна. На едните давали сок от червени портокали, на другите - вода.

В края на експеримента станало ясно, че тези, които пиели сок от червен портокал, не увеличили теглото си, за разлика от тези, които пиели вода.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Биляна Владова
страхотни портокали за сок, но тази зима не се продаваха в България защото някой умен журналист написа, че това били портокали инжектирани със заразена със спин кръв.
0
0