Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Най-добрите източници на висококачествен протеин

Най-добрите източници на висококачествен протеин

Най-добрите източници на висококачествен протеин

Протеинът осигурява енергия, поддържа настроението и познавателната способност (когнитивността). Той е жизненоважно хранително вещество, необходимо за изграждането, поддържането и възстановяването на тъкани, клетки и органи в цялото човешко тяло.

Ключът към приема на достатъчно висококачествен протеин е да добавите към диетата си както животински, така и растителни източници на протеин.

Възрастните трябва да приемат най-малко 0.8 г протеин на килограм телесно тегло на ден.

Кърмещите жени се нуждаят от около 20 г повече висококачествен протеин на ден, в сравнение с преди, за да поддържат производството на мляко.

По-възрастни хора ежедневно трябва да се стремят към 1-1.5 г протеин на килограм телесно тегло.

Когато избираме протеин, за да поддържаме тялото и ума си здрави, качеството е също толкова важно, колкото и количеството.

Прочетете статията докрай, за да разберете кои са най-добрите източници на висококачествен протеин.

Риба

Повечето морски дарове са с високо съдържание на протеин и с ниско съдържание на наситени мазнини. Риби като сьомга, пъстърва, сардини, аншоа, черна треска и херинга имат високо съдържание на омега-3 мастни киселини. Препоръчително е да се яде морска храна поне два пъти седмично.

Домашни птици

Премахването на кожата от пилешкото и пуешкото месо може значително да намали количеството на наситените мазнини. Възможно е месото от някои домашни птици да съдържа антибиотици и пестициди, така че се винаги когато е възможно, се стремете да избирате месо от свободни животни.

Млечни продукти

Храни с Протеин

Продукти като обезмаслено мляко, сирене и кисело мляко са богати на здравословен протеин в големи количества. Бъдете внимателни с добавената захар в нискомаслените кисели млека и ароматизираното мляко. Избягвайте конусмацията на преработено сирене, в което обикновено има нулево съдържание на млечни продукти.

Бобови култури

Бобовите култури са богати както на протеин, така и на фибри. Прибавете ги към салати, супи и яхнии, за да увеличите приема на висококачествен протеин.

Ядки и семена

Освен че са много добри източници на протеин, ядките и семената също са с високо съдържание на фибри и здравословни мазнини. Прибавете ги към салати или ги консумирайте като снак.

Тофу и соеви продукти

Качествените тофу и соеви продукти са отлична алтернатива на червеното месо. Те имат високо съдържание на протеин и ниско съдържание на мазнини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest