Колко зелен чай да пием дневно?
Koliko zelenog čaja dnevno da pijemo?How Much Green Tea Should We Drink Daily?
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Колко зелен чай да пием дневно?

Колко зелен чай да пием дневно?

пиене на зелен чай
Закачалка за торби за боклук
Практичен аксесоар за вашия дом:
Закачалка за торби за боклук
19.00 лв.
Виж ››

Зеленият чай е една от най-консумираните напитки в световен мащаб. Много хора не харесват вкуса му, но въпреки това го пият заради множеството му здравословни ползи. Именно заради тях обаче някои хора го приемат в огромни количества. Колко зелен чай можем да пием дневно и опасни ли са високите дози?

Проучванията, доказали ползите от зеления чай, не успяват да достигнат до окончателен отговор какво количество от напитката е оптимално да приемаме. Според някои резултати, здравословните ползи са осезаеми дори и само при една чаша дневно, докато други вярват, че са необходими повече от 5. Заключението е, че количеството зависи от целта, за която го използваме.

Проучванията, установили, че зеленият чай служи за превенция на рак на устната кухина твърдят, че този ефект се постига с 3-4 чаши от напитката дневно. Същото важи и за злокачествените заболявания на гърдата.

Ако искаме да намалим риска от онкологично заболяване на простата или на стомаха, то необходимите питиета дневно се увеличават до 5. За намален риск от сърдечни заболявания пък са достатъчни само между 1 и 3 чаши дневно.

Според тези данни става ясно, че оптималното количество варира между 3 и 5 чаши на ден. Важно е обаче да имате предвид и страничните ефекти от тези количества. Те идват основно от кофеина, който се съдържа в зеления чай. При предозиране се наблюдава чувство за тревожност, проблеми със съня, стомашни разстройства, главоболие, сърцебиене.

доза зелен чай

Особено внимателни с кофеина трябва да са бременните. Оптималната доза кофеин дневно за всички хора е около 300 мг. В чаша зелен чай се съдържат между 20 и 40 грама кофеин, които варират според сорта и според начина на приготвяне.

Особено внимателни трябва да са почитателите на други напитки, които го съдържат – ако пиете по няколко кафета на ден, то би било рисковано да пиете зелен чай в огромни количества. Кофеин се съдържа още и в черния чай, в газираните и енергийните напитки, както и в някои медикаменти.

В зеления чай се съдържа и катехин, който може да попречи на абсорбацията на желязо. В големи количества той дори може да доведе до желязодефицитна анемия. При здрави хора зеленият чай не е проблем.

Внимателни обаче трябва да са тези, които по принцип страдат от недостиг на желязо или са в риск от такъв – кърмачета, бебета, бременни, жени в менструация, пациенти с вътрешни кръвоизливи или на хемодиализа.

В заключение - до 3 чаши зелен чай дневно са абсолютно безопасни. Ако страдате от заболяване или сте бременна и имате желание или нужда да консумирате количества над тези, то изчислете: колко кофеин и колко катехин приемате дневно. Ако все още имате притеснения, то консултацията с лекар е препоръчителна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest