gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Съвети при готвенето за бебе

Съвети при готвенето за бебе

Аника ВойтАника Войт
Мастър Шеф
75202k
Съвети при готвенето за бебе
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
Качество без компромис:
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
129.00 лв.
Виж ››

Имате детенце и искате да приготвяте бебешката храна сами? Тогава тази статия е точно за вас.

Ще ви представим накратко някои основни правила и съвети при готвенето за бебе.

Преди да започнете, измийте добре ръцете си с гореща вода и сапун и ги избършете в чиста кърпа. Спазвайте лична хигиена и при всички пособия за готвене - купи, приборите, шишетата, чашите, лъжички и помощни уреди. Измийте старателно и всички продукти, с които ще приготвяте храната.

Всеки път избирайте свежи и по възможност сезонни плодове и зеленчуци. Те трябва да са здрави без следи от нараняване, плесен или изгнили части.

Ако разполагате с домашно произведени продукти, използвайте тях. За да запазите техните здравословни качества, ги готвене на пара или ги варете на слаб огън под похлупак. Месото и рибата също може да сложите на пара, но задължително се убедете, че са напълно сготвени.

Ако ще приготвяте бебешка храна за първи път, различна от майчин кърма или адаптираното мляко, може да пюрирате храната с помощта на пастор или блендер.

Приготвяне на бебешка храна

В никакъв случай не поднасяйте полусурово месо или яйца. Не избирайте мазни меса за храна на вашето бебе. Щателно отстранявайте всякакви кости и костици. Ако попаднат в храната на бебето, има опасност от задавяне.

Следете изкъсо за безопасното сервиране на яденето. Всеки път опитвайте и проверявайте температурата на бебешката храна. Задължително с отделна лъжичка. Не се препоръчва да затопляте храната в микровълнова фурна. Направете го на водна баня.

Все по модерно навлиза и методът захранване, водено от бебето, където детето започва да се храни само, опитвайки парчета сварена храна. Не го оставяйте и секунда без надзор, докато се храни.

Избягвайте да солите допълнително първите гозби на детето. Захарта също не е подходяща съставка. Може да овкусите домашната храна на бебето с кърма или адаптирано мляко. Мед, меки сирена и цели ядки са абсолютно забранени при въвеждането на първите бебешки храни.

Всъщност приготвянето на храна за бебето не се отличава много готвенето за възрастните. Важно е да се добавя накрая щипка любов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest