Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Полезни храни, които са като метла за стомаха

Полезни храни, които са като метла за стомаха

Аника ВойтАника Войт
Мастър Шеф
75201k
Полезни храни, които са като метла за стомаха
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Заседналият начин на живот и неправилната диета често влияят негативно на храносмилателната система. Можете да промените ситуацията към по-добро например като разнообразите диетата си с полезни растителни влакна - фибри.

Това е най-грубата част на растенията, която нашата стомашно-чревна система не може да разгради. Трябва обаче да можем да правим разлика между неразтворими и разтворими фибри.

Първият, подобно на "метла", помага за премахване на холестерола, жлъчните киселини и отпадъците, образувани в храносмилателния процес, които са в дебелото черво от тялото.

Заслужава да се отбележи, че диета, включваща храни с високо съдържание на фибри, помага за премахване на запека, намалява риска от развитие на хемороиди, понижава холестерола и кръвната захар, помага за поддържане на нормално тегло и намалява риска от рак на дебелото черво, сърдечни заболявания и диабет тип 2.

Тук ви предлагаме списък с някои здравословни храни, които са най-богати на растителни фибри. Тези продукти ще почистят тялото ви бързо, защото са като метла за стомаха.

Пълнозърнест хляб

Пълнозърнестият хляб съдържа фибри и прочиства стомаха

Един от най-достъпните и най-богати източници на фибри, микроелементи и витамини е пълнозърнестият хляб. Всички тези вещества се унищожават при смилането на зърното в брашно от най-висок клас, но се съхраняват в пълнозърнесто брашно. Ръжният хляб се счита за най-полезен: той е нискокалоричен и съдържа много диетични фибри, които намаляват кръвната захар и прочистват храносмилателния тракт.

Леща и други бобови растения

Една чаша готови леща съдържа около 16 грама фибри. Освен това тя е уникален източник на желязо и цинк и не натрупва токсини, поради което се счита за екологично чист продукт.

Плодове

Малини, ягоди, боровинки, цариградско грозде. Повечето плодове имат много високо съдържание на фибри: от 2.5 г или повече. Например боровинките са не само богати на фибри, но практически не съдържат нездравословни захари, които присъстват в много десертни плодове. Една чаша малини, която на практика не губи полезни свойства по време на обработката, съдържа 8 г фибри и само 60 калории. Сините сливи имат благоприятен ефект върху червата и една от причините за това е високото съдържание на фибри (3.8 г на половин чаша).

Ленените семена

Лененото семе е като метла за стомаха

Лененото масло често се използва като слабително, а ленените семена понижават холестерола в кръвта. Когато се използва вътрешно, стомашно-чревния тракт се обвива от отделяната от тях слуз, което е полезно при язви, гастрити и други възпалителни процеси. Високото съдържание на слуз в лененото семе предпазва възпалената лигавица на хранопровода и стомашно-чревния тракт от дразнене и намалява абсорбцията на токсините. Ленените семена улесняват отстраняването на неразградени хранителни остатъци, което има положителен ефект при запек и затлъстяване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest