gotvach.bg»Статии»Двор и Градина»Засаждане и отглеждане на картофи

Засаждане и отглеждане на картофи

М. ГеоргиеваМ. Георгиева
Новак
361414
Засаждане и отглеждане на картофи
Стилен свещник на дървена стойка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Стилен свещник на дървена стойка
5.40 лв.
Виж ››

Средно картофите узряват за около 4 месеца. Съвременните сортове картофи осигуряват максимален добив от 400 до 800 кг / дка.

Успешното отглеждане на картофи изисква качествени семена и правилна грижа. Картофите покълват, когато почвата в дълбочината, на която са засяти, се затопли до 7-8°C, тогава започва развитието на наземната част. Върховете не могат да понасят замръзване, умират при температура от -1 - 3°C.

Оптималната температура за растеж, цъфтеж и туберизация се счита за 16-22°C. При 20°C през нощта, 29°C през деня, растежът на грудките спира, поради което от втората половина на юли до края на август културата не се увеличава.

Времето за засаждане на картофи трябва да бъде избрано, така че към този момент клубените да са вече почти оформени. При умерен климат - това е втората половина на април, в северните райони - началото на май, а в южните - началото на април. Към момента на засаждане на дълбочина 10 см температурата на почвата трябва да бъде най-малко 5°C.

Чернозем, глинеста, пясъчна, с леко алкална или неутрална реакция почви са подходящи за отглеждане на тази култура. Тежката глинеста почва не е подходяща, тъй като поради силното уплътняване и липсата на въздух грудките не се развиват добре, с излишната влага те са силно заплашени от гниене.

Мястото за засаждане на картофи трябва да е слънчево, открито, с дълбок обработваем слой и високо съдържание на хумус. За предотвратяване на заболявания по картофите е нужно сеитбообращение, картофите се връщат на първоначалното си място след 3-4 години. Най-добрите предшественици са бобовите и зимните култури, те обогатяват почвата с хранителни вещества и я почистват от вредители и патогени на картофените заболявания. В домакинските парцели културата може да се отглежда след всякакви зеленчуци освен соланацея.

Засаждане на картофи

Почвата за засаждане се приготвя през есента, тя се разорава с лопата, при обработка на дълбочина от 25 до 27 см се почиства от плевели, тори се с органични и минерални торове. Азотните торове се използват най-добре през пролетта.

Тъй като е възможно да се отглеждат картофи с подходящо качество и в достатъчни количества само като се използва сортов семенен материал, чист от гъбични, вирусни и бактериални заболявания, най-добре е да закупите грудки от специализирани магазини.

Когато използвате собствен посадъчен материал, той се подготвя през есента. За семена се подбират грудки с правилната форма без признаци на заболяване от най-продуктивните гнезда. Картофите с форма на круша и вретено могат да бъдат носители на вирусни заболявания, поради което не се ползват.

Избраните семена се изсушават внимателно и се засаждат, като се държат около 2 седмици на дифузна светлина и периодично се обръщат. За готовите грудки цялата плът трябва да е зелена, те не могат да бъдат сортирани до пролетта, не се повреждат от гризачи, но поради съдържанието на токсичен соланин те трябва да се съхраняват отделно от храната и фуражните картофи.

Преди полагане през зимата семената се сортират по тегло и размер, през пролетта всяка фракция се засажда отделно, така че растенията да покълнат, да се развият и узреят едновременно.

отглеждане на картофи

През пролетта грудките отново се сортират, отделят се повредените и болни. Около месец преди засаждането се поставя на рафтове или на пода в добре проветриви помещения, за равномерно образуване на кълнове, те се завъртат на всеки 8-10 дни.

За да се получи ранна реколта от покълнали картофи, разсадът се отглежда, като се поставят в саксии със смес от листна почва и хумус. Преди поникването саксиите се съхраняват на тъмно при 10-12°C, след което се прехвърлят на светлина. Разсадът се засажда в земята в средата на април.

Засаждането се извършва чрез полагане на покълналите грудки на дълбочина от 6 до 8 см, на разстояние 25-30 см между растенията, 60 см между редовете с ръчна и 70 см с механична обработка. При близко появяване на подземни води грудките се излагат на повърхността, след което се покриват с пръст от междуредията, образувайки хребети с височина 6-8 cm.

Клубените, покълнали в земята, се нуждаят от достъп на въздух, който се осигурява чрез разхлабване. Почвата трябва да се поддържа чиста от плевелите, в началния етап на развитие те лесно се отстраняват чрез отскубване или с гребло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest